Sodankylä haluaa lisätä lähiruuan tuotantoa ja käyttöä

Sodankylän kunta haluaa lisätä lähiruuan tuotantoa ja käyttöä. Elintarviketuottajia innostetaan asian taakse. Ja innostusta on, sanoo kunnan elinkeinojohtaja Jukka Lokka.

lähiruoka
Ämpäri täynnä puolukkaa.
Sodankylän kunnan elinkeinojohtajaa Jukka Lokkaa haastattelee Jorma Korhonen. Kuva: Risto Koskinen / Yle

Toistaiseksi asiassa on edetty tunnustelemalla, mutta päättäväisesti. Jukka Lokka kuvailee, että jos kysymyksessä olisi sadan metrin juoksu, niin matkaa olisi taitettu vasta ensimmäiset viisi metriä!

Sodankylässä kunnan ruokapalvelu kilpailuttaa ja ostaa elintarvikkeensa nyt itse. Viime marraskuussa kunta irtaantui Lapin sairaanhoitopiirin elintarvikkeiden hankintarenkaasta. Se oli iso ratkaisu ja näyttää, että kunta luottaa pyrkimyksiinsä.

Lähiruualla työtä ja toimeentuloa

Miksi lähiruokaa? Jukka Lokan mielestä siksikin, että lähiruuan tuotannon ja menekin edistämisellä on merkittävää vaikutusta aluetaloudelle. Sodankylä uskoo saavansa alueellista verohyötyä ja säilyttävänsä työpaikkoja.

Lähiruokaan liittyvät toimet ja ponnistelut ovat osa Sodankylän biotalousohjelmaa. Sillä on poliittinen hyväksyntä. Jukka Lokan mukaan alkutuottajat ovat avainasemassa koko lähiruokahankkeessa.

Yhteistyöllä ja verkostoitumalla

Sodankylän elinkeinojohtaja Jukka Lokka korostaa alueellisen (kuntien) yhteistyön ja tilojen verkostoitumisen tärkeyttä. Kunta haluaa kehittää lähiruuan logistiikkaa ja edistää tuotteiden jalostusasteen nostamista.

– Vain sillä tavalla lähituottajat pystyvät tarjoamaan kilpailukykyisiä eriä. Kysymys on hankintaosaamisesta, hän sanoo.

Sodankylässä on edellytykset tuottaa ruokaa kuntalaisten omiin tarpeisiin. Kunnasta löytyvät niin kalat, lihat, juurekset kuin marjatkin.

Liikkuva teurastamo olisi hyväksi avuksi

Jukka Lokka sanoo, että liikkuva teurastamo olisi hyväksi avuksi, kun lähiruuassa puhutaan lihasta; poron-, naudan ja lampaanlihan käsittelystä ja jalostamisesta. Liikkuva laitos täydentäisi muuta lihanleikkausta ja kunnasta löytyvää vastaavaa työtä ja tuotantoa.

– Ja ilman muuta maakunnallisena yhteishankkeena. Ei ainakaan Sodankylällä ole varaa sellaista yksin laittaa.

Lokan mukaan asiaa on esitelty ja Kuusamoa myöten ollaan kiinnostuttu tuosta liikkuvasta teurastamosta.

Uusi keskuskeittiö näyttää tietä

Sodankylän kunnan uusi keskuskeittiö on suunniteltu ja rakennettu lähiruokaperiaatteelle. Keittiö voi vastaanottaa ja valmistaa ruokaa paikallisista tuotteista, vihanneksista, lihasta ja kalasta. Lokakuussa 2014 avattu keittiö on toiminut moottorina lähiruokatuotannon edistämisessä.