Koe uusi yle.fi

Joet tulvivat jo – Tulvahuippua ennustetaan huomiseksi

Lumien sulaminen ja vesisateet ovat saaneet Etelä- ja Lounais-Suomen joet tulvimaan lähes kevättulvien tavoin. Tulvahuippua ennustetaan huomiseksi torstaiksi.

Kotimaa
Jokien vesitilanne.
Etelä- ja Lounais-Suomen jokien vedenkorkeudet ovat nousseet lähes kevättulvan tasolle. Yle Sää

Etelä- ja Lounais-Suomen jokien vedenkorkeudet hätyyttelevät tällä hetkellä Vantaajoelta Lapuanjoelle ulottuvalla alueella kevättulvan tasoa. Syynä vedenpinnan nopeaan nousuun ovat leudon sään aiheuttama lumien sulaminen sekä vesisateet. Erityisesti Uudenmaan jokien vedenkorkeudet ovat nousseet monin paikoin tulvalukemiin.

Esimerkiksi Vantaanjoen virtaama Vantaankoskella on lähes 60 m3/s ja Oulunkylässä yli 80 m3/s. Viimeisen kuluneen 40 vuoden aikana keskimääräinen tulvahuippu Oulunkylässä on ollut noin 130 m3/s. Vantaanjoen säännöstellyt järvet Tuusulanjärvi, Hirvijärvi, Suolijärvi ja Kytäjärvi ovat kääntyneet viime päivinä selkeään nousuun. Muun muassa Artjärven Pyhäjärven vedenpinnan ennustetaan nousevan lähipäivinä noin 15 cm. Juoksutukset ovatkin tämän myötä ajankohtaan nähden normaalia suuremmat.

Espoonjoen vedenkorkeus Valtatie 1:n kohdalla on noussut normaalista talviajan lukemasta yli puoli metriä, mutta uhkaa moottoritien liikenteelle ei ole tällä hetkellä näköpiirissä.

Huippulukemat mitataan huomenna

Tulvien luonne on viime vuosina poikennut totutusta. Perinteisen suuremman kevättulvan sijaan Uudenmaan vesistöissä on ollut useampia pienempiä tulvajaksoja, jotka ovat ajoittuneet pitkin vuotta. Etenkin talvitulvia on havaittu tapahtuvan aiempia vuosia enemmän.

Tälle keskiviikolle ennustetut melko runsaat sateet nostavat virtaamia vielä entisestään, koska sade tulee pääasiassa vetenä.

– Tulvahuippu saavutetaan huomenna torstaina. Ylihuomenna vedenpinta lähtee jo monin paikoin laskuun, kun sää jälleen pakastuu, kertoo Suomen ympäristökeskuksen tulvapäivystäjä Juho Jakkila.

Vaikka erityisiä tulvavahinkoja ei todennäköisesti olekaan luvassa, vedenpinnat voivat nousta korkeimmalle tasolleen sitten kevättulvan 2013. Talvi ei tiettävästi ole kuitenkaan vielä ohi, joten suuremmatkin tulvat ovat vielä myöhemmin keväällä mahdollisia.

Järvien ja jokien jäät ovat heikentyneet leudon sään myötä huomattavasti. Suurimmissa joissa jääkansi on yhä pääosin paikallaan. Pienemmät joet, kuten Tuusulanjoki, virtaavat jo vapaina. Virtaaman edelleen kasvaessa jäät voivat lähteä lähipäivinä liikkeelle, mutta jääpadoista aiheutuvia tulvariskejä ei ole odotettavissa. Jäillä liikkumista tulee joka tapauksessa välttää.