Omatekoisella perholla pyydetty kala maistuvinta – mestarisitojilta reseptivihkonen

Joensuulaiset perhokalastajat ovat taitavia perhonsitojia ja ruuanlaittajia. Nousevan auringon nieriä, siika-fenkolikeitto ja Kautokeino Grayling ovat esimerkkejä itseluoduista annoksista.

luonto
Perhokalastajien ruokavihkonen.
Janne Ahjopalo / Yle

Joensuun Perhokalastajien ruokavihkonen tarjoaa erilaisia näkemyksiä kalan maustamiseen. Jussi Kettusen mielestä harjuksen makua on turha peitää muilla mausteilla kuin suolalla ja pippurilla. Teemu Venejärven lohi-ohjeessa puolestaan kalaa maustetaan muun muassa valkosipulilla, sokerilla, basilikalla, tomaatilla ja parmesaanilla.

Reseptien ideana on, että kalan voi nauttia kalapaikalla, paikan päällä.

– Kun on saanut kalan omatekoisella perholla ja valmistanut ruuan virtaavilla vesillä, niistä syntyy valtavan hienoja tarinoita, kertoo vihkosen ideoija, kuvaaja ja taittaja Maarit Ignatius.

Perhokalastajien ruokavihkonen.
Sami Tirrosen sitoma "Ruunaan nimetön".Janne Ahjopalo / Yle

Joensuun Perhokalastajien perustamisvuodesta 1984 alkaen on jäsenistön keskuudessa ollut suuri kiinnostus klassisten lohiperhojen sidontaan. Vuosien edetessä ja kokemuksen lisääntyessä on jäsenistössä kehittynyt mestaritason sitojia ja taitavia kalastajia sekä ruuanlaittajia.

Oma suosikkini on reissumiehen lohikukko, koska se on yksinkertaisuudessaan valtavan hyvä.

Maarit Ignatius

Ignatius on kokeillut kaikkia reseptejä.

– Kaikki ovat tosi hyviä. On helppoja ja hieman vaativampia. Oma suosikkini on reissumiehen lohikukko, koska se on yksinkertaisuudessaan valtavan hyvä.

Reissumiehen lohikukkoon tulee ruisleivän lisäksi kirjolohifileetä, pekonia, voita ja suolaa.

Yhtenä ruokavihkosen neuvona on, että ne kalat, joita ei syödä, kannattaa vapauttaa takaisin elementtiinsä. Vihkosen tuotot Joensuun Perhokalastajat käyttää nuorisotoimintansa hyväksi.