1. yle.fi
  2. Uutiset

Syövän ja halvaantumisen selättänyt kehonrakennusikoni Boogie lähtee jälleen kisaamaan – "mietin asiaa tasan puoli minuuttia"

Kisadieetti on sama kuin ennenkin: puuroa ja kananmunia. Boogien vaiheista on ilmestymässä myös elämäkerta.

ilmiöt
Mies seisoo toimiston käytävällä
Toni Pitkänen / Yle

Kehonrakennuskonkari Jari "Boogie" Mustonen on täyttänyt juuri 52 vuotta.

Takana on paitsi seitsemän Suomen mestaruutta, kaksi Euroopan mestaruutta ja kaksi MM-hopeaa, myös lukuisa määrä vastoinkäymisiä yhdeksän vuotta sitten todetusta munuaisvauriosta halvautumiseen ja pahanlaatuiseen syöpään. Uransa aikana mies puhunut avoimesti myös käyttämästään dopingista ja sen aiheuttamista haitoista.

Kaikesta huolimatta Mustosen kilpailuvietti on yhä tallella. Kesäkuussa mies lähtee vielä yksiin kehonrakennuskilpailuihin, Helsingissä järjestettäviin Mr. Olympia -kisoihin. Sinne hänet houkuttelivat alan Wabba Finland -yhteisön taustahenkilöt Tapani Valkonen ja Tiina Jylhä.

– Mietin asiaa tasan puoli minuuttia, Mustonen muistelee.

Syön kolmen tunnin välein ja ihannoin itseäni peilistä.

Jari "Boogie" Mustonen

Kisoihin Mustonen valmistautuu "samalla tavalla kuin ennenkin".

– Neljän viljan hiutaleita ja kananmunaa huiviin. Syön kolmen tunnin välein ja ihannoin itseäni peilistä. Emäntä ihmettelee, kumpiko meistä on se mies, Mustonen räkättää.

Omien sanojensa mukaan hän ei ole jättänyt kehonrakennusta käytännössä koskaan.

– Dialyysissa ollessani minun olisi pitänyt jäädä osastolle. Sain luvan mennä kotiin, mutta meninkin hauiksia vääntämään letkut käsissä. No, en käynyt oikeasti kun yhdesti tekemässä, Mustonen toppuuttelee.

Leipä murusina maailmalla

Mustosen urheilu-urasta on jo ilmestynyt yksi kirja,Let's Boogie. Kesällä Mustosesta on ilmestymässä myös elämäkerta. Kirjoittajana on muun muassa Nightwishin ja Sonata Arctican tarinat kansien väliin saattanut Marko Ollila.

Tarinaa Boogiessa on yhdeksän elämän ja muutaman kuolemankin edestä.

Marko Ollila

– Tarinaa Boogiessa on yhdeksän elämän ja muutaman kuolemankin edestä. Ensimmäisen kirjan ilmestymisen jälkeen kuvioihin ovat tulleet vaivat ja sairastelu, ja niiden jälkeen sielunkuva on muuttunut. Nyt yritetään saada koko mies paperille, Ollila kuvailee.

Ollilan mukaan kirjan tavoitteena on myös kuvata, kuinka Boogien kaltaisen esiintyjän leipä on pieninä palasina pitkin maailmaa. Kehonrakennuskisojen lisäksi Mustonen on esiintynyt myös muun muassa tv-mainoksissa, ravintoloiden ja erilaisten tapahtumien lavoilla ja esimerkiksi nyrkkeilykehässä Tony Halmeen kanssa. Lisäksi Mustonen toimi joitain vuosia myös kuntosaliyrittäjänä.

Kaksi miestä käytävällä
Kirjailija Marko Ollilan mukaan Boogiesta ilmestyvä kirja tulee olemaan hyvin avoin.Toni Pitkänen / Yle

Nykyään leipä tulee pöytään järjestyksenvalvojan hommista. Vakitöitä Leppävirralla asuvalle Mustoselle tarjoaa omalla paikkakunnalla sijaitseva kylpylä-hotelli Vesileppis.

Syöpä on kesäkeittoa halvaukseen verrattuna

Boogien elämässä on toden totta riittänyt käänteitä. Mikä näistä on jäänyt vaikuttavimpana mieleen?

– Kun opin kuuden viikon halvaantumisen jälkeen kävelemään. Kiihokkeena oli käytävän toisessa päässä oleva pullakauppa, mun teki mieli pullaa, Mustonen naurahtaa.

Kaikki syövät ja muut on kesäkeittoo, mut jos sä oot halvautunut, liikunnan ystävälle se on kaameeta.

Jari "Boogie" Mustonen

Saman tien mies vakavoituu.

– Kuusi viikkoa on pitkä aika olla navasta alaspäin halvautunut, siinä on miehisyyskin koetuksella. Kaikki syövät ja muut on kesäkeittoo, mut jos sä oot halvautunut, liikunnan ystävälle se on kaameeta.

Hoitohenkilökunta piti Boogien selviytymistä pienenä ihmeenä. Mustonen itse uskoo, että taustalla oli hänen valtava taistelutahtonsa ja aiemmat selviytymiskokemuksensa.

Kaiken kokemansa jälkeen Boogie kertoo oppineensa pienistä hetkistä nauttimista.

– Kun keitän kahvia, juttelen sille. Kun taivaalta tulee vettä, mietin, että mahtavaa. Ei ollu tämmöistä silloin kun oli ego päällä.

Lue seuraavaksi