Koneäly arvaa ikäsi – Vertailuaineistossa myös Hollywoodin julkkiksia

Tampereen teknillisen yliopiston tietokoneohjelma käyttää ikäarvionsa pohjana puolen miljoonan eri ikäisen ihmisen kuvia. Vaikka vertailukappaleina on myös hämäävän nuorekkaita elokuvatähtiä, on kone maailmanlaajuisesti ihmissilmää tarkempi iän veikkaaja.

Kotimaa
TTY:n ikädemo päättelee iän kasvonpiirteiden perusteella
Toimittaja Anna Sirén testasi Tampereen teknillisen yliopiston ikädemon. Muutamassa sekunnissa kone päätteli toimittajan iän oikein.

Yliopistonlehtori Heikki Huttunen neuvoo toimittajan astumaan Tampereen teknillisen yliopiston aulassa seisovan suuren näytön eteen. Tietokoneessa on kamera, joka tunnistaa välittömästi ihmiskasvot ja tarkentaa niihin.

Muutamassa sekunnissa kone on käynyt läpi kasvojen piirteet ja uurteet, tutkinut hiusten pituuden sekä tarkastanut onko kuvattavalla esimerkiksi silmälasit. Keräämiensä tietojen perusteella se kertoo tuloksen: ruudun edessä seisoo 36-vuotias nainen. Oikein!

Kone toimii tilastollisen menetelmän pohjalta. Se on nähnyt puolisen miljoonaa eri ikäistä ja näköistä ihmistä ympäri maailman.

– Kuva-aineisto on kerätty internetistä. Kone käy itsenäisesti läpi esimerkiksi Wikipedia-sivuja, joilta löytyy ihmisten syntymäpäivä ja kuva. Kone laskee erotuksen syntymäpäivän ja kuvan tiedoista löytyvän kuvanottohetken välillä, Heikki Huttunen selittää aineistonkeruumekanismia.

Monikulttuurinen kone on ihmistä tarkempi

Koska ikäarvioissa käytetty kuva-aineisto on maailmanlaajuinen, tunnistaa kone myös eri rodut.

– Kone on monikulttuurinen. Suomalainen ihminen osaa arvioida suomalaisen ihmisen iän tarkemmin kuin kone, mutta maailmantasolla kone on tarkempi kuin yksikään ihminen.

Maailmantasolla kone on tarkempi kuin yksikään ihminen.

Heikki Huttunen

Järjestelmä ei ole erehtymätön. Sen ikäarvioihin vaikuttaa eniten valaistus. Kova ja kirkas valo saattaa joko piirtää kohteen uurteet esiin rajusti tai värittää koko kasvot sileän valkoisiksi.

– Myös silmälasit muokkaavat tulosta. Kone on oppinut, että vanhemmilla on lasit useammin kuin nuorilla, ja siksi niistä saattaa tulla muutama vuosi plussaa, Heikki Huttunen kertoo.

Koska verrokkiaineistoa on etsitty myös esimerkiksi elokuvanäyttelijöiden IMDb-tietokannasta, herää kysymys onko vertailu punaisen maton kolmikymppiseksi meikattuun kuusikymppiseen reilu harmaalle suomalaistavikselle.

– Kyllä aineisto on tietysti jossain määrin värittynyt, mikä vaikuttaa tuloksiin, Huttunen myöntää.

Koneoppiminen on tulevaisuuden ala

Koneälyä on tutkittu jo lähes 60 vuoden ajan. Ikädemoa edeltää Huttusen mukaan noin viiden vuoden taustatyö yhdessä kansainvälisen yhteistyöverkoston kanssa.

Demo tuskin päätyy sellaisenaan hyötykäyttöön. Sen tehtävä on houkutella ihmisiä kiinnostumaan tulevaisuuden teknologiasta.

– Koneoppiminen on nouseva ala, jossa on saatu suuria läpimurtoja viime aikoina. Se tulee yhä tärkeämmäksi tulevaisuudessa, kun mennään kohti todellista keinoälyä.

Koneoppimisen sovellutuksia löytyy käytöstä jo nyt.

– Esimerkkinä voi mainita vaikka automaattisen rekisterikilven tunnistuksen parkkihallista ulos ajettaessa. Siinäkin meillä on näppimme pelissä, Heikki Huttunen kehaisee.