Sevettijärvelle suunnitellaan jo näyttelyä "kapinakorteista" – Katso video!

Sevettijärven koululle Inarin kuntaan on Facebook-kampanjan innoittamana saapunut jo yli tuhat korttia. Nyt suunnitteilla on mahdollisesti näyttely korteista. Näyttelyn perusajatus on, että ihmiset voisivat kesällä matkustaa Sevettijärvelle ja tarkistaa, onko oma postikortti saapunut määränpäähän.

Sápmi
Johanna Nieminen
Vesa Toppari / Yle
Johanna Nieminen

Sevettijärvellä Inarin kunnassa ollaan oltu ilman postia jo puolisen vuotta. Matkaa lähimpään postiin Inariin kirkonkylälle on 110 kilometriä.

Tilanteeseen kyllästyneet kyläläiset aloittivatnettiadressin postipalveluiden palauttamisen puolestatammikuussa.

Helsingissä asuva kolttasaamelainen Mari Korpimäki halusi osaltaan tukea sevettiläisten taisteluaja aloitti Facebookissa kampanjan, jolla kehotti kaikkia lähettämään postikortin Sevetin koululle.

Nyt kortteja on saapunut jo yli tuhat. Sevetin koulun rehtori Johanna Nieminen kertoo, että koululla asiaan on suhtauduttu positiivisesti.

– Oppilaat on tosi innoissaan ja me ollaan innoissaan ja ollaan saatu paljon julkisuutta ja hyvää palautetta niin se on oikein mukava koko kylälle, oppilaille ja opettajille.

Suunnitelmissa koota näyttely korteista

Kortteja on saapunut tuhansittain, ja nyt niille onkin keksittävä esittämistapa.

Mitä te aiotte tehdä näillä korteilla?

– Siinäpä se, hyvä kysymys! Minä aion järjestä jonkinlaisen illan ehkä, tai ajattelin että pistetään joku kahvihetki pystyyn ja yhdessä kyläläisten kanssa pohditaan, että mitä näille tehdään.

– Ensin minulla oli sellainen ajatus, että laitetaan ne kaikki nätisti kansioihin, ja sitten meillä on kesänäyttely tulossa varmaan tuonne, niin ne olisivat siellä että ihmiset saavat käydä katsomassa, mutta jos näitä nyt tulee tuhatmäärin, niin sitten joutuu ehkä miettimään jotain muuta.

Sosiaalisessa mediassa on kiertänyt jo huhua, että korteista tehtäisiin näyttely.

– Ai niinkö, no sitten täytyy sitten jollain lailla saada ne sinne esille. Onko se sitten iso laari mistä ihmiset näkee sen määrän ja voi jättää terveiset vielä vai onko ne ihan jokainen kortti esillä. Hauskahan niitä on lukea, kun ne ovat tulleet ympäri maailmaa tähänkin mennessä ja tulevat varmaan tulee vielä lisää.

Näyttelyn perusajatus on, että ihmiset voisivat kesällä matkustaa Sevettijärvelle ja tarkistaa, onko oma kortti saapunut määränpäähän.

– Se olisi todella hyvä. Sitten sinne voisi jättää terveiset, että oma kortti on tullut perille. Koska monet toivoo Facebookissa, että laittakaa viestiä sitten kun minun korttini tullut perille, mutta ei tästä määrästä, se on ihan sula mahdottomuus, Nieminen sanoo.

Hyödyntävät kampanjaa opetuksessa

Sevetin koululla korttikampanja on nähty myös hienona mahdollisuutena opettaa lapsille mediakasvatusta.

– Tässä toteutuu monet sellaiset uuden OPS:in mukaiset tavoitteet, että miten se media toimii, miten sosiaalinen media toimii ja sitten taas tällaista perinteistä mediaa, eli postikortti ja lehti. Kaikki mediat tulee ikään kuin tässä käytyä läpi. Ja vielä hauskalla tavalla, sillä tavalla että oppilaat saavat olla itse mukana osallistumassa, Nimeinen jatkaa.

Johanna Nieminen uskoo, että kampanja opettaa lapsille paljon myös vaikuttamisesta.

– Minusta on hienoa, että ihmiset ovat ottaneet tämän niin hyvin vastaan ja innostuneet tästä asiasta. Ja ehkä tässä voidaan lapsille ainakin näyttää, että mikä on se meidän tapa vaikuttaa sillä lailla positiivisella tavalla. Että ei tarvi ottaa miekkaa ja kirvestä käteen vaan miten tällaisella hauskalla positiivisella tavalla voidaan vaikuttaa asioihin, jotka ympärillämme tapahtuu, Nieminen päättää.