Hyppää sisältöön

Ateria kotiin ja ruoan lämmitys kaupan päälle – postinkantajasta on tulossa osa kotihoitoa

Posti kokeilee kotipalvelujen tarjoamista vanhuksille ja vammaisille Etelä-Karjalassa. Posti kehittää uutta liiketoimintaa perinteisen postin vähentyessä.

Kuva: Ari Welling / Yle

Postilaisten tehtävät voivat laajentua kotipalveluihin. Posti ja Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri (Eksote) ovat aloittaneet ensimmäisen kunnallisen yhteistyön uusista kotipalveluista Lappeenrannan Ylämaalla, Savitaipaleella ja Rautjärvellä.

Vuoden kestävässä pilotissa Postin työntekijät auttavat Eksoten kotihoidon ja vammaispalvelun asiakkaiden arjen sujumista ateriakuljetuksen tai postinjakelun yhteydessä.

– Postin roolina on auttaa arkiaskareissa sekä käynnillään jututtaa asiakasta ja ilmoittaa tarvittaessa poikkeuksista Eksotelle, hankejohtaja Tiina Tapionlinna Postista kertoo tiedotteessa.

Posti tekee asiakkaan luona erikseen määriteltyjä tehtäviä, jotka riippuvat asiakkaiden tarpeista. Tehtäviä voivat olla esimerkiksi aterian lämmittäminen, ruokailussa avustaminen ja muu tuki.

Eksoten työntekijät vastaavat asiakkaiden terveydenhoidollisista ja muista hoivapätevyyttä vaativista tehtävistä.

Lisää käsiä arjen tukemiseen

Tapionlinnan mukaan kotipalvelut on luontevaa yhdistää ateriakuljetusten tai postinjakelun yhteyteen.

– Posti pystyy toteuttamaan kustannustehokkaasti myös lyhytkestoisia käyntejä, Tapionlinna kertoo.

Postin ammattilaisten verkosto kattaa joka arkipäivä myös taajamat ja harvaan asutut alueet, mikä Eksoten mukaan auttaa kuntia tarjoamaan tukea kotiin.

Asiakkaat ovat antaneet kokeilusta Eksotelle hyvää palautetta.

– Postin työntekijät ovat asiakkaille entuudestaan tuttuja ateriakuljetusten ja postinjakelun yhteydestä, Eksoten hoivajohtaja Taina Jaako sanoo.

– Vanhusten hoidossa iso osa kotihoidon tekemästä työstä on arkiapua. Sopimus Postin kanssa tuo meille lisäresurssia sen toteuttamiseen, palvelupäällikkö Merja Heinonen Eksotesta puolestaan kertoo.

Vammaispalvelun asiakkaalle Postin työntekijän piipahtaminen kotona lisää Eksoten mukaan asiakkaan turvallisuuden tunnetta.

Posti kehittelee uusia palveluja

Perinteisen postinkäsittelyn vähentyessä Posti kehittää uutta liiketoimintaa hoivaan, turvallisuuteen ja kodin sekä kiinteistön hoitoon liittyvissä palveluissa.

Postilla on myös meneillään kevään kestävä kokeilu Securitaksen kanssa hälytys- ja vartiointipalveluista Muhoksella ja Ylivieskassa.

Oulussa Posti puolestaan pilotoi postinjakelun yhteydessä vanhuksille suunnattua palvelua, jossa postinjakaja tapaa asiakkaan ja lähettää tapaamisen jälkeen tiedon vanhuksen päivän sujumisesta omaiselle.

Posti suunnittelee myös kodinhuoltoon ja pihatöihin liittyviä palveluja.