Nuuskankäytön yleistyminen näkyy hammashuollossa – ylihammaslääkäri huolissaan

Nuuskaaminen aiheuttaa ikäviä seurauksia suunterveydelle. Nuuskan käyttö on yleistynut erityisesti urheilevien poikien keskuudessa.

terveys
YTHS:n suuhygienisti
Yle

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin (Eksoten) hammashuollossa on huomattu, että nuuskan käyttö ja kokeilu on yleistynyt Etelä-Karjalan alueella.

Eksoten ylihammaslääkäri Maarit Natusen mukaan erityisesti urheilua harrastavien poikien keskuudessa nuuskaaminen on yleistynyt. Natunen pitää nuorten nuuskaamisen yleistymistä huolestuttavana nuuskan käytön riskien vuoksi.

– Nuuskan käyttö on lisääntynyt lähinnä pojilla, ja erityisesti urheilua harrastavilla pojilla nuuskaaminen on yleistynyt, kertoo Natunen.

Suunterveydelle nuuska aiheuttaa muun muassa hampaiden värjääntymistä ja reikiintymistä sekä ientulehdusta. Pahin muutos on punertava ja haavainen limakalvomuutos, joka voi kehittyä suusyöväksi.

– Suussa nuuska aiheuttaa paikallisen limakalvotulehduksen. Muutos erottuu paksuuntuneena harmahtavana muutoksena paikassa, jossa nuuskaa on pidetty. Limakalvomuutoksen muuttuminen haavaiseksi voi olla oire pahanlaatuisesta muutoksesta. Nuuska aiheuttaa myös ulkonäköhaitan, sillä se värjää voimakkaasti hampaita, sanoo Natunen.

Oireiden ilmaantuminen vaihtelee yksilöittäin, mutta esimerkiksi hampaiden värjääntyminen näkyy hyvin nopeasti nuuskaa käytettäessä.

Nuuskassa yli 2500 erilaista yhdistettä

Yleisimmin käytettävässä ruotsalaisessa kosteassa nuuskassa on yli 2500 erilaista kemiallista yhdistettä. Natusen mukaan pahin limakalvomuutoksia aiheuttava aine on nuuskan sisältämä nikotiini. Tutkimuksissa on todettu myös nuuskankäytön yhteys kohonneeseen verenpaineeseen, sokeritautiin sekä sydän- ja verisuonisairauksiin.

Eksotessa vaikeimmat hammaslääkärien näkemät nuuskan aiheuttamat sairaudet ovat olleet punertavia ja haavaisia limakalvomuutoksia. Nuuskan aiheuttamaan suusyöpään ei vielä ole Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin alueella törmätty. Natunen toteaa, että limakalvomuutokset täytyy ottaa seurantaan, sillä osa voi kehittyä suusyöväksi.