yle.fi-etusivu

Helsinkiläinen Sari iloitsee koltansaamen verkko-opinnoista

Koltansaamen opinnot siirtyvät kaupunkisaamelaisten aloitteesta verkkoon. Suunnitelma antaa kaikille mahdollisuuden opiskella uhanalaista koltansaamen kieltä. Koulutuksen opetus on suunniteltu niin, että se sopii työelämään ja opetus suoritetaan iltaisin etäyhteyksien avulla.

Kotimaa
Sari Saxholm Helsingistä aloittaa koltansaamenopinnot virtuaalisesti.
Kolttasaamelaisen Sari Saxholmin asuu Helsingissä perheensä kanssa ja hänelle on todella merkittävää, että pääsee opiskelemaan esivanhempiensa kieltä kunnolla myös saamelaisalueen ulkopuolella.Kirsti Länsman / Yle
Sari Saxholm Helsingistä aloittaa koltansaamenopinnot virtuaalisesti.

Vuoden tauon jälkeen Saamelaisalueen koulutuskeskus tarjoaa jälleen koltansaamen kielenopetusta.

Tämän vuoden suunnitelmissa on, että kaikki koltansaamen kielenopinnot siirretään virtuaaliopinnoiksi verkkoon.

Suunnitelma antaa kaikille mahdollisuuden opiskella uhanalaista koltansaamen kieltä. Koulutuksen opetus nimittäin on suunniteltu niin, että se sopii työelämään ja opetus suoritetaan iltaisin etäyhteyksien avulla.

Helsinkiläinen Sari iloitsee koltansaamen verkko-opinnoista

Sari Saxholm on yksi uusista koltansaamen opiskelijoista.

Kolttasaamelaisen Saxholmin juuret ovat Sevettijärvellä Inarin kunnan koillisosassa.

Hän asuu Helsingissä perheensä kanssa ja hänelle on todella merkittävää, että pääsee opiskelemaan esivanhempiensa kieltä kunnolla myös saamelaisalueen ulkopuolella.

– Tämä on älyttömän hieno juttu, olen tosi innoissaan että Saamelaisalueen koulutuskeskus lähtee tälla lailla mukaan ja suoraan vastataan siihen meidän pyyntöön, kun ollaan sanottu, ettei pysty täältä käsin opiskelemaan vaikka haluaisi. Se, että me ei haluta täällä jäädä paitsi siitä, kun ei ole kuitenkaan mahdollisuutta opintojen perässä muuttaa sinne Inariin, kertoo Saxholm.

Koltansaamen kielelle riittää kiinnostusta

Sari Saxholm vei toiveensa koltansaamen verkko-opinnoista yhdessä muiden etelässä asuvien kolttasaamelaisten kanssa saamelaisalueen

Liisa Holmberg
Liisa Holmber, Saamelaisalueen koulutuskeskuksen rehtoriSara Wesslin / Yle

koulutuskeskuksen rehtorille.

Nyt koulutuskeskuksen suunnitelmissa on, että ensi syksynä koltansaamen kielen ja kulttuurin 40 opintoviikon linja ei alkaisi luokkaopetuksena Inarissa, vaan kaikki opetus siirtyisi internettiin.

– Etelässä asuvat ihmiset ovat pyytäneet, että olisiko se mahdollista, kun he eivät itse pääse tänne ja että se pystyttäisiin järjestämään virtuaalisesti ja vieläpä niin että se olisi illalla, jotta he voisivat olla töissä, kertoo rehtori Liisa Holmberg.

Koltansaamen kielen uusi aika

Nettikurssit ovat uusi elvyttämistapa koltansaamen kielelle, joka on sinnitellyt olemassaolostaan jo vuosikymmeniä.

Sari Saxholm
Kolttasaamelainen Sari Saxholm aloittaa koltansaamen opinnot Helsingistä käsin.Kirsti Länsman / Yle

– Omat juuret ovat tärkeät, riippumatta siitä missä asuu, että mä en ole nähnyt sitä mahdollisena, että voisi asua tällä hetkellä Saamelaisalueella tai pohjoisessa, vaikka koti on siellä ja tulee aina olemaan ja sinne on tietynlainen ikävä. Kuitenkin oma elämä on täällä, työ ja perhe ja sitä on jo niin tottunut kaupunkilaiseksi, mutta tottakai sitä haluaa omia juuriaan ylläpitää, kuvailee Sari Saxholm.