yle.fi-etusivu

Finnairin siivet kantavat taas

Lentoyhtiö Finnair on kasvattanut liikevaihtoaan, ja yhtiö arvioi, että sen kapasiteetti ja liikevaihto kasvavat kuluvana vuonna. Parhaillaan Finnair rekrytoi lisää henkilöstöä.

Kotimaa
Finnairin matkustajalentokone nousee kiitoradalta taivaalle Helsinki-Vantaan lentoasemalla.
Finnairin matkustajalentokone Helsinki-Vantaan lentoasemalla.Vesa Moilanen / Lehtikuva

Finnair kertoo tulosjulkistuksessaan myönteisestä tuloskehityksestä ja tulevaisuudennäkymistä. Liikevaihdon ja tuloksen paraneminen on jatkunut, ja myös viime vuoden viimeinen neljännes oli lievästi positiivinen.

Finnairin koko vuoden 2015 toiminnallinen liiketulos oli 23,7 miljoonaa euroa. Edeltävänä vuonna yhtiö teki vielä tappiota runsaat 36 miljoonaa euroa.

Liikevaihto kasvoi edellisvuonna 1,7 prosenttia 2 324 miljoonaan euroon ja viimeisellä neljänneksellä kasvuvauhti oli yli viisi prosenttia.

Positiivisesta tuloskehityksestä huolimatta yhtiön hallitus ehdottaa yhtiökokoukselle, että vuodelta 2015 ei jaeta osinkoa.

Matkustajamäärät kasvaneet

Matkustajamäärässä yhtiö on päässyt ennätyslukemiin. Vuoden aikana Finnairin siivet kuljettivat yli 10 miljoonaa matkustajaa.

Myös lisäpalveluiden matkustajakohtainen myynti kasvoi 27,3 prosenttia vertailukaudesta 11,22 euroon matkustajaa kohden. Koko vuodelta lisäpalvelumyynnin osuus ylitti 100 miljoonaa euroa.

Uudet laajarunkokoneet kasvattavat erityisesti yhtiön Aasian-liikennettä tästä vuodesta lähtien. Kaukoliikennekapasiteetin kasvun myötä yhtiö lisää vastaavasti myös syöttöliikenteen kapasiteettia Helsingin ja Euroopan välillä.

– A350-koneet ovat osoittautuneet käytännössä erittäin hyviksi, toteaa toimitusjohtaja Pekka Vauramo yhtiön tiedotteessa.

Kehityksen odotetaan jatkuvan myönteisenä

Finnair arvioi, että sen kapasiteetti ja liikevaihto kasvavat vuonna 2016, vaikka matkustaja- ja rahtiliikenteen kysyntänäkymiin liittyy yhtiön päämarkkina-alueilla jälleen epävarmuutta.

Lentopetrolin alentunut hinta tukee Finnairin taloudellista kehitystä. Polttoaineen hinnan laskun vaikutus ei vielä näy yhtiön 2015 tuloksessa täysimääräisesti suojauskäytännön takia.

Henkilöstöä lisää

Finnair on aiemmin kertonut tarjoavansa noin 1 000 uutta työpaikkaa vuoteen 2020 mennessä. Vuonna 2015 uutta henkilöstöä rekrytoitiin noin 200.

Parhaillaan yhtiöllä on meneillään yhteensä 450 uuden työntekijän rekrytoinnit, nyt palkkalistoille otetaan lisää lentäjiä, lentoemäntiä, stuertteja ja maapalveluhenkilökuntaan kuuluvia.

Valtiollinen lentokoneyhtiö on vuosia vähentänyt väkeään raskaalla kädellä, mutta keväällä 2015 Finnair aloitti historiansa suurimmat rekrytoinnit valmistautuakseen kaukoliikenteen kasvuun.