Analyysi: Trump ja Sanders imuroivat vihaisten äänet

New Hampshiren esivaalit sekoittivat pakan kummassakin Yhdysvaltain valtapuolueessa. Hillary Clintonin esikunnassa on nyt vakavan pohdinnan paikka, arvioi Ylen erikoistoimittaja Reijo Lindroos.

Analyysit (Yle Uutiset)
Reijo Lindroos
Juha-Pekka Inkinen / Yle

New Hampshire on piskuinen 1,3 miljoonan asukkaan osavaltio Yhdysvaltain koilliskulmassa.

Tuon kokoisen osavaltion äänestämisellä ei pitäisi olla juuri valtakunnallista merkitystä, mutta toisin on. New Hampshiressa äänestämään pääsevät kaikki rekisteröityneet, puoluekantaan katsomatta, joten vaalitulos kuvastaa muidenkin kuin puolueuskollisten näkemystä.

Iowassa kolhun kilpeensä saanut Donald Trump tuli komeasti takaisin presidenttikisaan. Trump sai republikaanien esivaalissa 35 prosenttia äänistä, tulos on kautta aikain toiseksi paras tulos New Hampshiressa.

Trumpin takana republikaanien pakka on nyt pahasti sekaisin.

Reijo Lindroos

Republikaanien vaalissa uurnilla kävi ennätykselliset 280 000 äänestäjää. Muista ehdokkaista poiketen Trump ei juurikaan pyrkinyt äänestäjien henkilökohtaiseen tapaamiseen. Sen sijaan hän lennähti yksityissuihkarillaan pitämään suuria kansankokouksia, joiden pääteema oli luvattoman maahanmuuton vastustaminen ja taistelu terrorismia vastaan.

Trumpin takana republikaanien pakka on nyt pahasti sekaisin. Ohion kuvernööri John Kasich nousi kakkoseksi, käytettyään kaiken tarmonsa Iowan sijasta New Hampshiren valtaamiseen. Maltillinen Kasich tuskin kuitenkaan selviää juuri tätä pidemmälle presidenttikisassa.

Iowan voittaja Ted Cruz jäi New Hampshiressa kauaksi Trumpin taakse, saaden runsaat 11 prosenttia äänistä. Aivan hänen tuntumassaan olivat puolue-eliitin suosikit Jeb Bush ja Marco Rubio.

Clintonin kannalta on huolestuttavaa, että nuoret naiset ovat hylänneet hänet.

Reijo Lindroos

Bushille kohtuullinen menestys New Hampshiressa oli ehdoton pakko. Bushilla on tukenaan muhkea vaalirahoitus, mutta hänen kampanjansa ei ole lähtenyt lentoon. Totuuden hetki lienee Etelä-Carolinassa puolentoista viikon päästä.

*Marco Rubio palasi New Hampshiressa kuolevaisten joukkoon. *Iowan loistomenestys vaihtui viime viikonlopun onnettoman TV-esiintymisen seurauksena 10 prosentin kannatukseen New Hampshiressa. Myös Rubiolla on nyt näytön paikka, ensin Etelä-Carolinassa ja sitten Nevadassa, jossa uurnilla on paljon latinoja.

*Hillary Clintonille New Hampshiren tulos oli katastrofi. *Vuoden 2008 esivaaleissa New Hampshire oli se paikka, jossa Clinton nousi Iowan nöyryytyksen jälkeen Obaman ohi ykköseksi. Myös Hillaryn kampanjassa ponnella esiintyvällä aviomies Billillä on mukavia muistoja New Hampshiresta omassa, vuoden 1992 esivaalissaan.

Hillary Clinton on kampanjassaan luottanut ylivertaiseen kokemukseensa ja naisten tukeen. Pitkä kokemus ei kuitenkaan näissä vaaleissa ole meriitti. Huolestuttavampaa Clintonin kannalta on se, että nuoret naiset ovat hänet hylänneet.

Iowassa kolhun kilpeensä saanut Donald Trump tuli komeasti takaisin presidenttikisaan.

Reijo Lindroos

Bernie Sanders vetoaa vihaisiin amerikkalaisiin arvostelemalla varakkuuden kertymistä upporikkaille. Osansa arvostelusta saa myös Washingtonin valtakoneisto, joka ei pysty toimimaan kansan hyväksi. Sanders ei viime vuoteen saakka ollut edes demokraattisen puolueen jäsen, joten hänen kannatuksensa vahvuus on yllätys.

Demokraattien puoluejohdolla on nyt vakavan pohdinnan paikka. Hillary Clintonin kampanja ei nykymuodossaan vetoa äänestäjiään, nuoret ja vasemman laidan älyköt tukevat Sandersia.

Vaalivankkurit siirtyvät New Hampshiresta etelään ja länteen, seuraavaksi demokraatit äänestävät Nevadassa ja Etelä-Carolinassa. Clintonin kampanja on vakuuttanut että muutos alkaa tästä. Nevadassa uurnilla on paljon latinoja, Etelä-Carolinassa taas afroamerikkalaisia.

Barack Obaman vaalivoitto vuonna 2008 perustui ennen muuta nuorien, latinojen ja afroamerikkalaisten tukeen. Hillary Clintonin esikunta on uskonut samaan koalitioon.

Lähiviikon näyttävät, onko tuolla uskolla katetta.

Kirjoittaja toimi Yleisradion Washingtonin kirjeenvaihtajana vuosina 1997–2002.