1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Kokeilussa uusi rokote merikotkalle: Poistaako lääke vaarallisen lyijyn linnun elimistöstä?

Pohjanmaan villieläinhoitolan Markku Harju rokottaa hoidossaan olevan merikotkan aamuin illoin. Nyt kokeiltavana olevan lääkkeen toivotaan parantavan lintu lyijymyrkytyksestä. Lyijymyrkytykset ovat suurimpia syitä merikotkien kuolemiin.

luonto
Villieläinhoitolan ylläpitäjä Markku Harju pitää sylissään 6-vuotiasta merikotkanaarasta.
Villieläinhoitolan ylläpitäjä Markku Harju pitää sylissään 6-vuotiasta merikotkanaarasta.Mirva Korpela / Yle

Pohjanmaan villieläinhoitolan Markku Harju aloittaa ja lopettaa työpäivänsä tällä hetkellä hoidossaan olevan merikotkan rokottamisella. Kyseessä on Suomessa ainutlaatuinen kokeilu, jolla toivotaan olevan pitkäkestoisia vaikutuksia koko merikotkakannalle.

Rokotteella, jota Harju on pistänyt lintuun nyt neljän päivän ajan, ja pienen paussin jälkeen pistää jälleen neljänä päivänä, on tarkoitus saada linnun elimistön lyijypitoisuus pienemmäksi. Hoidossa oleva merikotka sairastaa lyijymyrkytystä.

– Jos katsoo käsiäni, niin ei se ihan yhteistyössä suju, vaan kyllä se pientä taistelua aina on. Merikotka on kuitenkin melko kookas lintu ja kun sitä osaa käsitellä kunnolla ei todennäköisesti kovin isoja vahinkoja pääse syntymään. Mutta aina niitä pieniä haavoja syntyy. Kun saan linnun syliin ja pidän jaloista kiinni, se pyrkii nokallaan napsimaan pieniä paloja sormistani, Harju sanoo.

Rinnastettavissa takavuosien myrkkyihin

Lyijymyrkytys on suurimpia syitä merikotkien kuolemaan. Se aiheuttaa arviolta 25-30 prosenttia merikotkien kuolemista.

– Lyijy on yksi vaarallisimmista aineista. Näyttää, että sitä voi jo alkaa rinnastaa PCP- ja DDT-johdannaisiin, joita oli 1960- ja 70-luvuilla. Sitä kerääntyy petoeläimiin, jotka saalistaa pikkueläimiä ravinnokseen, Markku Harju sanoo.

Pohjanmaan villieläinhoitolassa on viimeisen noin vuoden aikana ollut hoidettavana viisi merikotkaa, joilla on todettu lyijymyrkytys. Linnut ovat menehtyneet myrkytykseen – paitsi nyt hoidossa oleva lintu, johon rokotetta kokeillaan.

Harju muistuttaa, että Merenkurkun merikotkapopulaatiosta viiden linnun otos on melko suuri – etenkin, kun on lintuja, jotka kuolevat luonnossa ja joita ei niin ollen tutkita tai rekisteröidä tilastoihin.

– Lyijymyrkytys vaikuttaa pikkuhiljaa niin, että lintu menettää lentokyvyn, heikkenee ja kuolee, Harju sanoo.

Toivotaan, että vaikuttaa

Tieto nyt kokeiltavana olevasta lääkkeestä saatiin Norjasta, eikä Suomessa Markku Harjun mukaan ole sitä aiemmin kokeiltu. Harjun työparina asiassa on eläinlääkäri Assaf Wydra vaasalaiselta Saaren eläinklinikalta.

– Hoitoa ei Suomessa ole tehty varmasti ollenkaan, ainakin siitä päätellen, että lääkkeitä ei ole Suomessa saatavilla. Saimme norjalaisilta lääkettä hieman ja nyt, kun sitä tarvitaan lisää, sitä ei löydy Suomesta. Saadaan ehkä lisää Israelista tällä viikolla, Harju toteaa.

Markku Harjun mukaan hintalappu yhdelle rokotteelle on useita satoja euroja. Tällä hetkellä kokeiluun ei saada ulkopuolista tukea. Rokotusjakson jälkeen, jos ja kun rokotetta nyt saadaan lisää, hoidettavan merikotkan verikoe on tarkoitus tutkia ja katsoa, oliko hoidolla vaikutuksia.

– Toivotaan, että kun saadaan tämä lääke ja nähdään, mitä se auttaa tai auttaako, niin sitä kautta saisimme myös jonkun lääketehtaan miettimään ja kehittämään asiaa. Tämä on laaja ongelma ympäri maailmaa ja siihen pitäisi pystyä paneutumaan, Harju sanoo.

Lue seuraavaksi