Sormi jouduttiin amputoimaan – kirjansitomon johdolle tuomio

Keski-Suomen käräjäoikeus on tuominnut jyväskyläläisen säätiön toimitusjohtajan ja tuotantopäällikön sakkoihin työturvallisuusrikoksesta ja vammantuottamuksesta. Säätiön kirjansitomossa sattui marraskuussa 2013 työtapaturma, jossa työkokeilussa olleen henkilön sormet jäivät puristuksiin nuuttauskoneen terän ja pöydän väliin. Työntekijän oikean käden nimetön jouduttiin amputoimaan.

Kotimaa
Mies tutkii papereita oikeudessa.
Juha Korhonen / Yle

Toimitusjohtaja ja tuotantopäällikkö saivat molemmat 20 päiväsakon suuruiseen sakkorangaistukseen. Yhteensä heille tuli maksettavaa 1 880 euroa. Oikeudessa asianomistaja ei enää esittänyt rangaistus- tai korvausvaatimuksia.

Kirjansitomon nuuttauskoneella valmistettiin erikokoisia pahvilaatikoita ja puristettiin käsiteltävänä olevaan pahvikartonkiin ensin uramaisia taitoksia laatikoiden kokoamista varten. Onnettomuushetkellä koneelle oli tehty tarvittavat säädöt ja asetukset, minkä jälkeen työntekijä oli aloittanut työskentelyn.

Työntekijä oli mielestään normaalisti asetellut pahvikartongin työpöydälle ja pidellyt sitä sormillaan paikoillaan. Jostain syystä sormet joutuivat vaara-alueelle terän ja pöydän väliin samalla kun työntekijä käynnisti työvaiheen pöydän vieressä olleella jalkapolkimella.

Onnettomuuden jälkeen työntekijän nimetön sormi jouduttiin amputoimaan ensimmäisestä nivelestä. Keskisormeen ja pikkusormeen tuli vähäisempiä murtumia ja vammoja.

Käräjäoikeuden mukaan työtapaturman sattuminen oli mahdollista, kun puristumiskohtaa ei ollut suojattu käsivahinkojen varalta työturvallisuusmääräysten mukaisesti. Pöydän ja terän välissä oli arviolta kahden senttimetrin korkuinen aukko, mistä työntekijän sormet saattoivat ylettyä vaara-alueelle.

Nuuttauskoneesta ei ollut käyttöohjeita. Ilmeni myös, että koneella toista päivää työskennelleen työntekijän työnopastus oli jäänyt työturvallisuuden kannalta suhteellisen pintapuoliseksi, vaikka hän ei ollut sairautensa vuoksi täysin työkykyinen.

Työtapaturman jälkeen kirjasitomon laiteturvallisuutta parannettiin, kun nuuttauskoneen etuosaan asennettiin suojapleksi estämään sormien pääsy terään. Koneen käynnistävä jalkapoljin vaihdettiin suojattuun ja koteloituun polkimeen ja työpaikalla lisättiin riskien arviointityötä eri kone- ja laiteryhmissä.

Työsuojeluviranomainen muistuttaa, että tekniset ratkaisut ja suojaustoimet ovat työpaikoilla ensisijaisia toimenpiteitä vaarojen ja haittatekijöiden poistamiseksi. Ne ovat jopa tärkeämpiä kuin työnopastus ja henkilökohtaiset suojaimet.