1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Syyria

Syyrian ihmisoikeusjärjestöiltä hurjia lukuja: Armeija ja Venäjä aiheuttavat eniten siviiliuhreja

Ihmisoikeusjärjestöjen tilastoissa Syyrian sodassa siviiliuhreja aiheuttavat selkeästi eniten maan armeijan toiminta sekä venäjän ilmaiskut. Järjestöjen pitämät tilastot ovat puutteelliset, sillä Isiksen hallitsemalta alueelta on vaikea saada tietoja.

Syyria
Miehet katselevat raunioita
Mies lohduttaa poikaa raunioiden keskellä Venäjän ilmaiskun jälkeen Aleppossa.Thaer Mohammed / AFP / Lehtikuva

Syyrian sisällissotaa tarkkailevat ihmisoikeusjärjestöt Syrian Observatory for Human Rights ja Syrian Network for Human Rights yrittävät pitää kirjaa sisällissodan uhreista. Tilastolukuja uhreista ja tietoja heidän surmaajistaan kerrotaan kuukausittain.

Järjestöjen aktiivit tekevät äärimmäisen vaativaa työtä kerätessään tietoja sodan uhreista. Järjestöjen tilastoihin pääsevät vain ne uhrit, joiden nimi ja kuolinpäivä tiedetään. Tästä syystä huomattava osa uhreista jää tilastoimatta.

grafiikka
Yle Uutisgrafiikka

Tietoja on vaikeinta saada Isis-järjestön hallitsemilta alueilta, joita varsinkin Yhdysvaltain johtama liittouma, mutta myös Venäjä pommittaa.

Uhrilukuja koskevat tiedot ovat joka tapauksessa suuntaa-antavia. Niistä voidaan päätellä Syyrian sodan uhrien koko määrä, uhriluvun jakautuminen eri ryhmien välillä, sekä se, ketkä surmaavat eniten.

Tammikuussa ja joulukuussa Syyriassa kuoli eniten kapinallisten taistelijoita, mutta hallituksen joukkoja ja niiden tukijoita lähes yhtä paljon. Myös siviilejä kuoli sodan seurauksena yli tuhat.

grafiikka
Yle Uutisgrafiikka

Ihmisoikeusjärjestöjen raporteista ilmenee, että siviilien surmaamisesta selvästi suurimman vastuun kantavat Syyrian armeija ja sen tukijat, joihin kuuluu Venäjä. Tammikuussa Venäjän ilmaiskut tappoivat moninkertaisesti enemmän siviilejä kuin esimerkiksi Isis tai Syyrian al-Qaida.

Tilanne oli sama, kun tutkittiin koko viime vuonna kuolleiden siviilien määriä.

grafiikka
Yle Uutisgrafiikka

Syyriassa toimivat tarkkailijat syyttävät Venäjää summittaisista mattopommituksista.

Kansainvälisen liittouman aiheuttamista siviiliuhreista ei juuri ole tietoa, mutta määrä lienee suurempi kuin järjestöjen luvut osoittavat.

Lue seuraavaksi