Milloin nettideittailusta tuli salonkikelpoista? Alkeita opiskellaan jo kesäyliopistossa

Vielä joitakin vuosia sitten deittiseuraa etsittiin verkosta vähän häpeillen. Nyt nettideittailun alkeita voi opiskella kesäyliopistossa. Vaasan kesäyliopiston koulutukseen on ilmoittautunut miehiä ja naisia ikään katsomatta.

ilmiöt
Grafiikka
Yle Uutisgrafiikka

Vaasan kesäyliopisto järjestää torstaina kaikille avoimen ja ilmaisen webinaarin eli verkkoseminaarin nettideittailusta. Nettideittailun alkeista luennoi toimittaja ja tietokirjailija Minni Niemelä.

Niemelän tietojen mukaan vastaavanlaista koulutusta ei ole aikaisemmin järjestetty. Sama käsitys on koulutuskoordinaattori Mari Lösösellä.

– Haluamme vähän testata, miten tämänkaltainen koulutus kiinnostaa ja toimii, sanoo Lösönen.

Lösösen mukaan koulutukseen on ilmoittautunut kaikenikäisiä ihmisiä, naisia ja miehiä.

Tinder muutti maailman

Minni Niemelällä on pitkä kokemus some-kouluttajana, hän on pitänyt sosiaalisen median työväenopistokursseja, luentoja ja somekonsultointia jo kohta kymmenen vuoden ajan. Viitisen vuotta sitten Niemelä julkaisi kirjan "Nettideitit - uusi onni verkosta?"

Niemelä sanoo että kirjan julkaisemisen jälkeen nettideittimaailma on jo paljon muuttunut. Nettideittailun mobiilisovellus Tinder on ollut eräänlainen käännekohta.

– Vielä silloin ennen kirjan julkaisemista nettideittailuun suhtauduttiin vähän häpeillen, ja se olikin yksi syy kirjan tekemiseen. Haluttiin hälventää nolousfiiliksiä.

Nykyisin nettideittailu on arkipäivästynyt. Se ei ole pelkästään nuorten ja nuorten aikuisten juttu, vaan entistä enemmän myös 40-50 -vuotiaiden ja sitä vanhempienkin tapa etsiä uusia kontakteja.

Minni Niemelä arvelee, että nettideittailukoulutukselle voi olla tarvetta juuri vanhempien joukossa. Kolmekymppisillä ja sitä nuoremmilla homma on varmasti jo muutenkin hallussa.

– Se näkyy myös työväenopistojen sosiaalisen median kursseilla, joille haketuvat juuri 40-50 -vuotiaat ja jopa jotkut yli 80-vuotiaat, kertoo Niemelä.

Perustaidot haltuun

Vaasan kesäyliopiston koulutuksessa saa perustiedot nettideittailusta ja yleisimmistä deittisivustoista ja –sovelluksista.

– Luvassa on ihan käytännön vinkkejä. Käydään läpi nettideittailun kirjoittamattomia perussääntöjä ja selvitetään esimerkiksi sitä, minkälainen profiili saa hyvää huomiota, miten profiili kannattaa luoda, minkälaisia kuvia kannataa profiiliin ladata ja minkälaisia kuvia taas ei, toteaa koulutuskoordinaattori Mari Lösönen Vaasan kesäyliopistosta.

Lösönen lupaa, että webinaarin opeilla pääsee ainakin alkuun nettideittailussa, jos sellaiseen kiinnostusta on. Lösösen mukaan koulutukseen voi kuitenkin osallistua aivan hyvin, vaikka ei olisi deittailuaikeissa. Pelkkä uteliaisuus riittää motiiviksi.

– Ihan yleisestä mielenkiinnostakin voi osallistua. On varmasti ihan mielenkiintoista tietää, miten nämä hommat toimivat. Nettideittailu on tätä päivää, mutta voi olla monelle myös aika uusi juttu.