Ilveksen kausi päättyy syksyllä – Virossa tilausta naispresidentille

Puolueisiin kuulumaton ulkoministeri Marina Kaljurand on kansan presidenttisuosikki. Virossa presidentin kuitenkin valitsee parlamentti.

Marina Kaljurand Kuva: Valda Kalnina / EPA

Tuore mielipidekysely vahvistaa sen, mitä virolaiset ovat sanoneet kyselyissä jo useita kuukausia: kansan suosikki seuraavaksi presidentiksi on ulkoministeri Marina Kaljurand. Presidentillä ei Virossa ole suurta poliittista valtaa, mutta hänen yhteiskunnallinen vaikutusvaltansa on huomattava. 

21 % ei kannata ketään Viron politiikan huipulta poimituista ehdokkaista.

Eesti Päevaleht (siirryt toiseen palveluun) -lehden teettämässä kyselyssä 23 prosenttia kannatti Kaljurandaa valtion johtoon, kun Toomas Hendrik Ilveksen kausi päättyy ensi syksynä. 53-vuotias Kaljurand on puolueisiin kuulumaton uradiplomaatti, entinen Washingtonin- ja Moskovan-suurlähettiläs, ja viime kesästä asti ulkoministeri.

Toiseksi eniten kannatusta sai keskustapuolueen puheenjohtaja Edgar Savisaar. Etenkin venäjänkielisten suosiman Savisaaren haluaisi nähdä presidenttinä 14 prosenttia vastaajista. Riippumaton eurokansanedustaja Indrek Tarand oli kolmas yhdeksällä prosentillaan.

Kaikkiaan kyselyssä oli tarjolla 12 nimeä Viron poliitiikan huipulta. 21 prosenttia vastaajista sanoi, ettei kannata heistä ketään.

Naisjärjestö kiittää rohkeaksi

Viron politiikan korkeimmalla tasolla on hyvin vähän naisia. 15-jäsenisessä hallituksessa heitä on kaksi, Kaljurand ja yritystoiminnasta vastaava ministeri Liisa Oviir sosiaalidemokraattisesta puolueesta. Parlamentissa eli riigikogussa on 24 naista ja 77 miestä, elinaisten osuus ei viime vuoden vaaleissa yltänyt edelleenkään edes neljännekseen

Lempilausahdus on peräisin Madeleine Albrightilta.

Viron naisyrittäjien liitto EENA valitsi Kaljurannan viime vuonna vuoden naiseksi. Liiton puheenjohtaja Anu Viks kiitti puheessaan hänen rohkeuttaan ja avoimuuttaan.

– Hän innostaa naisia täyttämään omia toiveitaan ja osallistumaan aktiivisesti yhteiskunnan toimintaan ja politiikkaan. Hänen kannustuksessaan on myös tärkeä inhimillinen lisä: jos et heti onnistu, yritä uudelleen, Viks sanoi Postimees (siirryt toiseen palveluun)-lehden uutisoimassa puheessa.

Kaljurannan oma lempilausahdus on peräisin virkasisarelta, Yhdysvaltain entiseltä ulkoministeriltä Madeleine Albrightilta. Tämän mukaan helvetissä on erityinen paikka naisille, jotka eivät auta toisiaan. 

Koululaisetkin valitsivat Kaljurannan

Viime viikolla presidentinvaaleja kokeiltiin Tarton yliopiston avoimien ovien päivillä. Siellä valitsijakuntana oli peruskoulun yhdeksäsluokkalaisia. Kaljurand keräsi myös koululaisten äänet, kertoo Viron yleisradioyhtiö ERR (siirryt toiseen palveluun).

ERR:n haastattelema yliopistolehtori Alar Kilp sanoo yllättyneensä siitä, että koululaisten enemmistö asettui kannattamaan riigikogun valtaa presidentin valitsemisessa kansanvaalin sijaan. Hän kertoo olettaneensa, että nuoret, jotka ovat äänestysikäisiä jo ensi paikallisvaaleissa, olisivat halukkaita saamaan äänestäjille lisää päätösvaltaa.

Riigikogu valitsee presidentin elokuussa.

Kysymys kansanvaalista ei ole Virossa yleensäkään kuuma, vaikka vaatimuksia vaalitavan muuttamisesta on esitetty. Puolueista keskustalla on vakain kanta: se haluaa presidentinvaaleista kansanvaalin. Ilmeinen syy on ylivoimainen etumatka, jonka Savisaar on ottanut parlamenttivaaleissa kaikkiin muihin ehdokkaisiin.

Riigikogun presidentinvaalit ovat elokuussa. Yhtään virallista ehdokasta ei vielä ole nimetty, mutta riigikogussa on pyöritelty 3–5 nimeä, joista Kaljurand on yksi, kertovat puolueiden edustajat Võrumaa teataja (siirryt toiseen palveluun) -lehdessä tammikuussa. Ilveksen seuraaja astuu virkaansa lokakuussa.