Etelä-Korea vetäytyy Koreoiden yhteiseltä teollisuusalueelta

Etelä-Korea sanoi lopettavansa yhteistyön vastalauseena Pohjois-Korean sunnuntaiselle rakettilaukaisulle. Kyse on ensimmäisestä kerrasta, kun Etelä-Korea lopettaa toimintansa alueella sen avautumisen jälkeen vuonna 2004.

Ulkomaat
Kesäinen teollisuusalue.
Kaesongin teollisuusalue vuonna 2011 julkaistussa kuvassa.Yonhap

Etelä-Korea sanoi keskiviikkona lopettavansa yhteistyön Koreoiden yhteisellä Kaesongin teollisuusalueella.

Toiminnan lopettaminen on Etelä-Korean mukaan vastalause Pohjois-Korean sunnuntaisen rakettilaukaisulle. Kyse on ensimmäisestä kerrasta, kun Etelä-Korea lopettaa toimintansa alueella sen avautumisen jälkeen vuonna 2004.

Etelä-Korean Koreoiden yhdistymisministeri Hong Yong-pyo sanoi tiedotustilaisuudessa, että toimintojen lakkauttaminen teollisuusalueella estäisi Pohjois-Koreaa käyttämästä sieltä peräisin olevaa ulkomaista valuuttaa ydin- ja ohjusteknologian kehittämiseen.

Hongin mukaan teollisuusalue on tuottanut Pohjois-Korealle 560 miljoonaa dollaria avaamisensa jälkeen. Etelä-Korean hallitus ja eteläkorealaiset yhtiöt ovat sijoittaneet teollisuusalueen teihin ja rakennuksiin yli 850 miljoonaa dollaria. Etelä-Korean hallitus sanoi korvaavansa ainakin osittain alueella toimiville yrityksille alueen sulkemisesta aiheutuvat vahingot.

Kymmeniätuhansia pohjoiskorealaisia työskentelee alueella

Teollisuusalueella toimii 124 eteläkorealaista yritystä ja työskentelee noin 53 000 pohjoiskorealaista työntekijää. Keskiviikkona eteläkorealaisia työnjohtajia oli alueella töissä 184.

Eteläkorealaiset työntekijät kotiutetaan alueelta torstaina.

Pohjois-Korea ei välittömästi kommentoinut eteläisen naapurimaansa päätöstä.

Toiminta keskeytyi vuonna 2013

Teollisuusalue sijaitsee aidatulla ja tarkkaan vartioidulla alueella Pohjois-Korean kolmanneksi suurimman kaupungin Kaesongin liepeillä. Teollisuusaluetta on pidetty koealueena Koreoiden yhdistymiselle. Etelä-Korea on tuottanut alueen tehtaiden toimintaan tarvittavaa teknologiaa ja rahoitusta ja Pohjois-Korea puolestaan halpaa työvoimaa, joka on valmistanut alueella muun muassa sukkia, rannekelloja ja muita hyödykkeitä.

Koreoiden kireät välit eivät aikaisemmin ole juuri vaikuttaneet teollisuusalueen toimintaan. Teollisuusalueen toiminta keskeytyi huhtikuussa vuonna 2013, kun Pohjois-Korea veti työntekijänsä pois sieltä vastalauseena Etelä-Korean ja Yhdysvaltain yhteisille sotaharjoituksille.

Saman vuoden elokuussa maat pääsivät yhteisymmärrykseen siitä, että teollisuusalueen toiminta pitäisi aloittaa uudelleen.

Tammikuussa Etelä-Korea rajoitti alueelle pääsyä vastalauseena Pohjois-Korean kuun alussa tekemälle ydinkokeelle.

Lähteet: AP, AFP, Reuters, Yle Uutiset