1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. elokuvat

Elokuvakomissaarin tärkein työkalu on läppäri - "Ilman Lapin kuvia ja videoita puheet jäävät sananhelinäksi"

Elokuvakomissaari Teija-Liisa Paananen markkinoi Lappia kuvauspaikkana Berliinin elokuvajuhlilla. Punaiselle matolle sopivan iltapuvun Paananen voi suosiolla jättää pakkaamatta, sillä reissu on ahkeraa kontaktien luontia ja käyntikorttien vaihtoa.

Kuva: Kati Siponmaa / Yle

Helmikuun toisena perjantaina käynnistyvillä Berliinin elokuvajuhlilla markkinoidaan myös Suomen Lappia mahdollisena kuvauspaikkana. Lapin elokuvakomissio lähettää matkaan Teija-Liisa Paanasen, joka sanoo viiden päivän ajan markkinoivansa Lappia tohinalla ja uusia kontakteja luoden.

Paanasen mukaan juhlien anti voi parhaimmillaan olla se, että joku suunnitteilla oleva tuotanto saa vauhtia ja yhteyttä pidetään tapahtuman jälkeenkin.

– Olen jo etukäteen sopinut tapaamisia sinne paikanpäälle ja uusia kontakteja tulee lennosta lisää.

Työ tehdään kulisseissa

Elokuvajuhlilla Paanasen löytää varmimmin elokuva-ammattilaisten kansainvälisestä joukosta. Uutiskuvista tuttu punainen matto on varattu filmitähdille.

– Minulla ei ole punaiselle matolle sopivia vaatteita edes mukana ja enkä niitä filmitähtiä juuri näe.Hengailen siellä eri maiden tuotantoyhtiön edustajien joukossa ja yritän tavoittaa ne henkilöt, jotka tekevät elokuvia niiden tähtien kanssa_._

Elokuva-ammattilaisten joukossa kaikista tärkein työväline on läppäri.

– Kuvat, kuvat ja kuvat on se ykkösjuttu meidän alalla. Paljon saa puhua, mutta jos minulla ei ole näyttää kuvia ja videoita, puhe on vähän sananhelinää.

Arktinen luonto on Suomen Lapin suurin valttikortti. Esimerkiksi mainostuotantoihin saatetaan kysellä jäisiä teitä ja vesistöjä.

Arktisuus houkuttelee tulijoita

Lapin elokuvakomissiossa osallistumista Cannesin ja Berliinin elokuvajuhlille pidetään ehdottoman tärkeänä. Jos kansainvälisissä tilaisuuksissa ei olla mukana, tipahdetaan nopeasti ihmisten mielestä.

Kuvat, kuvat ja kuvat on se ykkösjuttu meidän alalla.

Teija-Liisa Paananen

Tulokset puhuvat puolestaan, sillä viime vuosi oli huippuvuosi Lapissa. Maakunnassa oli kaikkiaan 43 tuotantoa, joista tuli elokuvakomission laskelmien mukaan reilusti päälle miljoona euroa suoraa tuloa Lappiin.

– Matkailun saralla aasialaiset ovat näkyvä ryhmä Lapissa ja toivottavasti se näkyy jatkossa enemmän elokuva- ja mainostuotannoissakin. Ainakin työpöydällä on tällä hetkellä kyselyitä Aasiasta.

Lapin elokuvakomission nimissä Teija-Liisa Paananen edustaa koko Lappia, mutta rakkaus kotiseutuun eli Meri-Lappiin elää vahvana. Viime vuoden hän keräsi kokemusta matkailusta, kun hän toimi Kemin lumilinnan emäntänä.

– Lumilinnasta sain huikean kokemuksen matkailun saralta, mutta tutustuin myös tämän alueen vahvuuksiin ja sain tukun uusia kontakteja, Paananen luonnehtii.