1. yle.fi
  2. Uutiset

Putin-rekisterijutussa tuomio tänään käräjäoikeudesta

Helsingin käräjäoikeus antaa iltapäivällä tuomionsa ns. Putin-rekisterijutussa. Kolmea poliisipäällystöön kuluvaa henkilöä on syytetty salaisen epäiltyjen rekisterin (Epri) sisällön valvomisen laiminlyömisestä. Syytetyt ovat kiistäneet väitetyn rikoksen.

Kotimaan uutiset
Vlamidir Putin
Vladimir PutinJuri Kochetkov / EPA

Poliisin salaisesta epäiltyjen rekisteristä nousi valtava kohu keväällä 2013. MTV:n uutiset paljasti, että rekisteristä löytyy myös Venäjän presidentin Vladimir Putinin nimi.

Putinin nimi poistettiin rekisteristä heti, kun tieto merkinnästä tuli julkisuuteen. Syytä sille, kuinka Putinin nimi päätyi rekisteriin ei ole kerrottu.

Valtakunnansyyttäjänvirasto ryhtyi välittömästi selvittämään tapausta. Pian virasto totesi, että koko Epri-rekisteri oli pahasti retuperällä.

Rekisteröinti koskenut etupäässä liivijengejä

Epri perustettiin lailla vuonna 1995. Alun perin rekisterin avulla oli tarkoitus tarkkailla ammatti- ja taparikollisia. Vuosien saatossa tarkkailtavien piiri rajautui poliisin rikollisina pitämiin järjestöihin eli käytännössä liivijengeihin.

Epri-rekisteri sisältää tietoja henkilöistä, joiden on syytä epäillä syyllistyvän tai syyllistyneen rikokseen, josta voi seurata vankeutta. Myös rikollisiksi epäiltyjen henkilöiden lähipiiriin kuuluvien ihmisten tietoja voidaan kirjata rekisteriin.

Rekisteriin merkityissä tiedoissa on ollut kyse etupäässä liikkumisesta, vapaa-ajan vietosta, sosiaalisista suhteista ja seuralaisista yleisemminkin.

Syyttäjän mukaan rekisterissä on ollut runsaasti tietoa myös sellaisista asioista ja tapahtumista, joilla ei ole lain edellyttämää yhteyttä mahdollisiin rikoksiin.

Rekisteröityjen määrästä kiisteltiin – heitä on 50 000

Poliisihallitus ja syyttäjä eivät ennen oikeudenkäyntiä päässeet yksimielisyyteen siitä, kuinka paljon Epri-merkintöjä on kaiken kaikkiaan ollut.

Esitutkinnan alkaessa Poliisihallitus ilmoitti Valtakunnansyyttäjänvirastolle, että rekisterissä olisi merkintä 183 593 eri henkilöstä. Sittemmin - syksyllä 2015 - tehty Poliisihallituksen tarkastusraportti toteaa, että Epri-rekisteröityjä onkin 50 000.

Rekisteröityjen määrän putoamista alle kolmannekseen aluksi ilmoitetusta on selitetty sillä, että ensiksi annettuun lukuun oli vahingossa otettu mukaan myös rahanpesurekisterin tietoja sekä useita kirjauksia samasta henkilöstä.

Syyttäjä vaatii kahdelle Keskusrikospoliisin ja yhdelle Poliisihallituksen esimiesasemassa olevalle henkilölle sakkorangaistusta tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Syytetyt ovat kaiken aikaa kiistäneet syyllistyneensä mihinkään rikokseen.

Lue seuraavaksi