yle.fi-etusivu

Pikkuosia, helppo printata – 3D-tulostus voi säästää sievoisen summan

Autosta rikki menneet saranat, kiinnittimet, nupit voi korjata tulostamalla uuden osan. Oulun yliopiston Fablab avaa ovensa kaikille, joten perjantaisin pääsee printtaamaan vaikkapa varaosia.

Kotimaa
3D-tulostin
Pyhtään 3D-navetassa syntyy turbon kompressorin pyörä. Kunta hakee 3D-tulostuksesta valttikorttia. Seudullisen elinkeinoyhtiö Cursorin tuella pystytetystä navetasta halutaan rakentaa Aalto-yliopiston ja Lappeenrannan teknillisen yliopiston tukemina maan ensimmäinen valtakunnallinen osaamiskeskus.Jyrki Ojala

3D-tulostus herätti vastikään keskustelua, kun suomalaisautoilijan uutisoitiin säästäneen toista sataa euroa, kun hän tulosti autoonsa sopivan varaosan. Asiasta uutisoi ensimmäisenä Tuulilasi (siirryt toiseen palveluun).

3D-tulostinten hinnat halpenevat ja jatkossa niiden arvioidaan yleistyvän myös kodeissa, mutta jo nyt tulostimiin pääsee tutustumaan esimerkiksi monissa yliopistoissa.

Joka perjantai ovet ovat auki tulla kenelle tahansa.

Jani Ylioja

Oulun yliopiston viime vuoden lopulla avattu Fablab tarjoaa laitteitaan käyttöön kaupunkilaisille kerran viikossa, kertoo Oulun Fablabin laboratoriojohtaja Jani Ylioja.

– Joka perjantai ovet ovat auki tulla kenelle tahansa, Ylioja lupaa.

Muovikiinnikkeitä, saranoita, nuppeja...

Auton varaosan tulostaminenkin voisi tulla kysymykseen, mutta suunnittelutyö pitää Yliojan mukaan tehdä itse, vaikka henkilökunta pystyy auttamaan esimerkiksi piirtämisessä. Ihan mitä tahansa ei kannata omin päin kuitenkaan tulostaa.

Mitään turvallisuuteen liittyvää ei voi printata.

Jani Ylioja

– Täytyy olla maalaisjärki mukana, mitään turvallisuuteen liittyvää ei voi printata. Hanskalokeron saranat, ikkunaveivien nupit, kaikki muovikiinnittimet, joita sisustassa on ja joista joutuu maksamaan kymppitolkulla – niitä voi printata.

Materiaalikustannukset laskutetaan käytetyn menekin mukaan.

Polkupyörän mittari sai jatkoaikaa

Laboratorionjohtaja Jani Ylioja on printannut itselleen esimerkiksi toimivia työkaluja. Viimeksi hän säästyi polkupyöränsä mittarin uusimiselta.

– Pyörän mittarissa pinnaan laitettavan magneetin mittari meni rikki. En halunnut ostaa uutta mittaria, joten tulostin pidikkeen osan, johon magneetti mahtuu. Sain sen kiinnitettyä pinnaan kiinni ja nyt mittari toimii taas, Ylioja sanoo.

Yle.fi-etusivulla juuri nyt:

Hiihto

Jauhojärveltä löytyy ymmärrystä venäläishiihtäjiä koskeneeseen päätökseen

"Ilman muuta näyttöä on vaikea sulkea kilpailuista"

Roy Moore

Alabamalaiset eivät poliitikon ahdisteluepäilyistä hätkähdä: "Meitä eivät muut käske!"

Perheväkivalta

12 naista kuoli parisuhdeväkivallan seurauksena viime vuonna – Näin asiantuntijat puuttuisivat väkivaltaan

Puoli seitsemän

Mikä on hauskin Suomi 100 -tuote? Lähetä meille siitä kuva!