1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Virtahepoja, norsuja ja kenkänokkalintuja safarilla – suomalaispariskunta rakentaa tulevaisuuttaan Ugandassa

Safariyrittäjäksi Ugandaan? Niin voi käydä, kun yhdistetään lappilainen hulluus ja pohjalainen peräänantamattomuus. Pari ruuviakin kuulemma pitää olla sopivasti löysällä, kun lähtee rakentamaan bisnestä maahan, missä mikään ei tapahdu hetkessä.

Kuva: Ukko Liikkasen albumi

Rovaniemen poika Ukko Liikkanen ja Kokkolasta kotoisin oleva Niina Prittinen ovat asuneet vajaan vuoden Afrikan sydämessä, Ugandassa. Räätälöityjä reissuja myyvä safariyritys Piece of Uganda on jo olemassa, ja parhaillaan rakentuu lomakylä lähelle Entebben kansainvälistä lentokenttää, Victoriajärven tuntumaan. Alueen osto onnistui paikallisen kumppanin kanssa, sillä ulkomaalainen ei voi omistaa maata Ugandassa.

Kuva: Ukko Liikkasen albumi

Prittinen ja Liikkanen halusivat pois länsimaisesta oravanpyörästä. Pariskuntaa miellyttävä afrikkalainen kiireetön elämänrytmi on tosin saanut jo monta kertaa tuskanhien suomalaiselle otsalle:

– Tontilla on pohjatyöt tehty, loppuja ei tehdä ennen kuin paperit ovat valmiina. Nyt on päästy siihen, että on edes oikeat henkilöt oikeissa virastoissa. Toivoa siis on, että paperityöt valmistuvat, Ukko huokaa.

Vaatii tiettyä luonnetta, että täällä asuu ja tekee asiat. Sen takia ei varmaankaan ole vielä mitään ruuhkaa.

Niina Prittinen ja Ukko Liikkanen, safariyrittäjät Ugandassa

Ukko ja Niina rakentavat unelmaansa ilman lainarahaa ja konkreettisesti tyhjästä. Lomakylän alueella ei ole sähköä eikä vettä, uudisraivaajahengellä mennään. Kaivot on kaivettu itse, sähköjärjestelmä rakennetaan suomalaisen yrittäjän pääkaupungissa Kampalassa pyörittämän aurinkokennotehtaan avulla. Tarkoitus on myös tehdä oma vedenpuhdistuslaitos. 

– Vaatii tiettyä luonnetta, että täällä asuu ja tekee asiat. Sen takia ei varmaankaan ole vielä mitään ruuhkaa, pariskunta kertoo.

Dinosauruksen ja linnun välinen puuttuva lenkki?

Niina ja Ukko ovat reissanneet useita kertoja Afrikassa. Niina asunutkin puoli vuotta Namibiassa opiskellessaan sairaanhoitajaksi. Pariskunta kiersi safareilla eri maissa ja päätyi Ugandaan, koska luonto on upea ja matkailubisneksessä kilpailu paljon vähäisempää kuin monissa muissa maissa.

Tansaniassa safaribisnes on käytännössä yhden suvun hallussa ja muut joutuvat tappelemaan jäljelle jäävistä murusista.

Ukko Liikkanen

– Esimerkiksi Tansaniassa safaribisnes on käytännössä yhden suvun hallussa ja muut joutuvat tappelemaan jäljelle jäävistä murusista, Ukko kertoo.

Pariskunnan puheessa vilisevät villi luonto ja superlatiivit: Uganda on Afrikan upein helmi!  Itä-Afrikan savannit kohtaavat Länsi-Afrikan viidakot, Niilin alkujuuret ovat siellä, siis ainutlaatuinen mahdollisuus nähdä kansallispuistoissa monenlaisia eläimiä.

– Edward ja George -järvien välisessä kanaalissa on eniten virtahepoja neliökilometrillä koko maailmassa. Ziwa Rhino Sanctuary –sarvikuonokeskus puolestaan on yksi maailman parhaista paikoista nähdä sarvikuonoja luonnollisessa elinympäristössään. Niitä palautetaan siellä luontoon ja matkailija pääsee lähelle.

Kuva: Ukko Liikkasen albumi

Täällä on myös lintuharrastajien paratiisi, jossa kruununa dinosauruksen ja linnun väliseksi puuttuvaksi lenkiksikin sanottu jättimäinen kenkänokkalintu. Niitä on puistossa 9 kappaletta, Ukko hehkuttaa.

Edward ja George -järvien välisessä kanaalissa on eniten virtahepoja neliökilometrillä koko maailmassa.

Ukko Liikkanen

 Lounaiskulmassa maata elävät simpanssit ja vuoristogorillat. Niitä pääsee safarilla katsomaan kävellen. Seitsemää metriä lähemmäksi ei saa mennä, sanoo sääntö, joka on tehty apinoiden suojelemiseksi.

– Apinoita on totutettu ihmisiin jo 1990-luvulta lähtien, kertoo Niina ja Ukko jatkaa:

– 7 metrin sääntöä ei ole taidettu muistaa sanoa simpansseille, niitä kiinnostaa tulla lähemmäksi.

Luja luottamus unelman toteutumiseen

Niina ja Ukko pitävät Ugandaa turvallisena maana. Kodin ulkopuolella on yövartija mutta turisteja kohtaan ei pariskunnan tietämän mukaan ole tehty henkeä tai terveyttä uhkaavia rikoksia. Tavara lähtee kävelemään välittömästi, ellei pidä omaansa silmällä.

– Jos retkikassana taskussa on paikallisen ihmisen vuoden tai kahden palkka, kannattaa katsoa kassansa perään, Ukko muistuttaa.

Ugandalaiset saavat pariskunnalta kiitosta. Ihmiset ovat ystävällisiä ja ulospäin suuntautuneita. Englannilla pärjää hyvin, se on toinen maan virallisista kielistä ja hallintokieli.

Suomalaisen on pitänyt oppia, että ynähdys ei riitä tervehdykseksi.

Niina Prittinen

– Suomalaisen on pitänyt oppia, että ynähdys ei riitä tervehdykseksi. Eikä pelkällä tervehdyksellä selviä, vaan on pysähdyttävä vaihtamaan enemmänkin kuulumisia, Niina kertoo.

Ajatus Afrikkaan jäämisestä houkuttaa pariskuntaa. Hienointa kuulemma olisi, jos maailmanlaajuiseksi suunniteltu safaribisnes pyörisi niin hyvin, että puolet vuodesta oltaisiin Ugandassa, puolet reissussa.

– Edes viikko lautailemassa Ugandan korkeimmilla, yli 5000 metriin kohoavilla lumihuipuilla, Ukko haaveilee.

Kuva: Ukko Liikkasen albumi.

Sitä odotellessa pariskunta puurtaa unelmansa eteen ja odottelee paperisodan päättymistä. Illat Ukko kokkailee aterioita, joista porukalla äänestetään ne, jotka kelpuutetaan lomakylään suunnitellun ravintolan ruokalistalle. Niina kaipaa makua ugandalaiseen ruokaan ja yrittää kasvattaa yrttejä – huonolla menestyksellä. Nyt muhitetaan kunnon kompostimultaa, että yrtit ymmärtäisivät kasvaa ugandalaisessa maaperässä.

Hedelmäpuut voivat hyvin. Ukko luettelee puhelimeen mitä näkee kodin ikkunasta:

– Papaijapuu, kaksi avokadopuuta, vihreän eri sävyjä ja kirkkaan sininen taivas. Tonttinaapurin katolla näyttää olevan marabuhaikara.

Omaan bisnesvisioonsa kaksikko uskoo lujasti:

– Olemme 100-prosenttisen varmoja siitä, että onnistumme Ugadanssa. Pystymme tekemään homman paremmin kuin muut. Räätälöidyt reissut ovat meidän valttimme, Niina toteaa.