1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Yle Intiassa: Aurinkoenergiaa rakennetaan sadan ydinvoimalan verran – Fortum kärkkyy uutta kasvua

Intiassa on käynnistynyt historiallisen suuri energiahanke. Pääministeri Narendra Modin hallitus aikoo rakentaa Intiaan kuudessa vuodessa lähes 100 000 megawattia aurinkoenergiaa, mikä vaatisi lähes 80 miljardin euron investoinnit. Hankkeista kisaa myös suomalainen Fortum, joka tähtää merkittäväksi toimijaksi Intian aurinkosähköbisneksessä.

talous
grafiikka
Yle Uutisgrafiikka

Pian kaksi vuotta vallassa ollut Intian pääministeri Narendra Modi on luvannut modernisoida Intian, lisätä valmistavaa teollisuutta, parantaa infrastruktuuria sekä tuoda sähkön ja internetin kaikkien ulottuville. Nämä ovat kovia puheita lähes 1,3 miljardin asukkaan maassa, jossa vailla sähköä on vielä lähes 240 miljoonaa ihmistä.

Intian talouskasvu on kuitenkin päässyt huimaan 7,6 prosentin vauhtiin, ja hallitus haluaisi kiristää tahtia entisestään. Nousua rajoittaa kuitenkin se, että maan voimalaitokset eivät pysty tuottamaan riittävästi sähköä kasvavaan kulutukseen nähden. Modin hallitus arvioi YK:n ilmastokokoukselle jättämässään linjauksessa, (siirryt toiseen palveluun) että pelkästään sähkön kysyntä kasvaa Intiassa vuosien 2012–2030 välillä yli 220 prosenttia.

Modi onkin käynnistänyt ihmiskunnan historian suurimpiin kuuluvan energiahankkeen, jonka yksi keskeinen osa on mittava aurinkoenergiarakentaminen. Olosuhteet ovat otolliset: Intiassa aurinko paistaa pilvettömältä taivaalta keskimäärin 300 päivää vuodessa ja aurinkoteknologia halpenee vauhdilla.

Aurinkosähkökapasiteetin on määrä nousta nykyisestä noin 5 000 megawatista 100 000 megawattiin vuoteen 2022 mennessä. Aikaa on kuusi vuotta, ja suunniteltu kapasiteetti vastaa karkeasti ottaen sadan ydinvoimalan tehoa.

Modin urakka ei onnistu ilman ulkomaisia investoijia, ja tämä on havaittu myös suomalaisessa yrityskentässä.Intian hallituksen arvion (siirryt toiseen palveluun)mukaan tavoitteen toteuttaminen vaatii lähes 80 miljardin euron investoinnit. Kilpailu on kovaa, sillä apajilla ovat suuret aurinkoenergiatoimijat Yhdysvalloista, Saksasta, Japanista ja Kiinasta.

Grafiikka ihmisistä maapallolla ilman sähköä.
Yle Uutisgrafiikka

Fortum laajentaa Intiassa

Suomen valtion puoliksi omistama Fortum iski silmänsä Intiaan jo muutama vuosi sitten. Aurinkoenergia oli vesivoimasta, ydinvoimasta ja kaukolämmöstä tunnetulle yritykselle uusi aluevaltaus. Vuoden 2013 jälkeen Fortum on ostanut Rajasthanista 5 megawatin aurinkovoimalan ja rakentanut Madhya Pradeshiin 10 megawatin voimalan.

Yle uutisoi hiljattain, että Fortum on nyt voittanut kilpailutuksen kolmannesta, jo selvästi isommasta 70 megawatin yksiköstä. Bhadlan suureen aurinkopuistoon kaavailtu voimala tuottaisi sähköä noin 120 000 maaseudun kotitalouden tarpeisiin.

Intian valtion järjestämässä huutokaupassa olisi ollut tarjolla kapasiteettia selvästi tätä enemmän eli 420 megawattia. Fortumin toimitusjohtaja Pekka Lundmark kertoi aiemmin tässä kuussa, että yhtiö aikoo kasvaa gigawattiluokkaan aurinko- ja tuulivoimassa. Miksei yhtiö siis iskenyt kiinni saman tien isompaan saaliiseen? Fortumin vaikeudet Venäjällä kenties näkyvät siinä, että yhtiö etenee varovaisin askelin Intiassa.

– Olemme opetelleet, miten aurinkoliiketoiminta ja logistiikka toimivat. Haluamme tietää, millaisissa olosuhteissa teemme voimalaitoksia. Tämä on jo aika paljon isompi hanke: 70 megawattia on suuri hyppäys ylöspäin, kertoo Fortumin divisioonajohtaja Markus Rauramo Ylelle.

Rauramon mukaan Fortum tähtää merkittävään asemaan Intian aurinkosähköbisneksessä. Hän ei kuitenkaan halua vielä ennakoida, mitä tämä voisi tarkoittaa konkreettisesti. Intialaisen talouslehden Economic Timesin tietojen mukaan (siirryt toiseen palveluun) Fortum käy kisaa teollisuuskonserni Welspun Groupin uusiutuvan energian liiketoiminnan ostamisesta. Pörssiyhtiönä Fortum ei kuitenkaan vahvista tietoja suuntaan tai toiseen.

– Katsomme mahdollisuuksia kasvaa orgaanisesti eli rakentamalla itse aurinkovoimaloita, mutta katsomme myös yrityskauppamahdollisuuksia. Täällä saattaa aueta tilaisuuksia siihenkin. Mutta mitään yksittäisiä kohteita me emme kommentoi, sanoo Rauramo Ylelle.

Mikäli kisa on käynnissä ja Fortum voittaisi sen, yhtiö voisi harpata satojen megawattien luokkaan Intiassa. Yrityskauppa olisi Fortumille looginen tapa edetä, sillä yhtiön kassassa on käteistä ja likvidejä varoja noin kymmenen miljardia euroa.

Rauramo tosin myös huomauttaa, että Intia ei ole ainoa maa, missä Fortum on kiinnostunut aurinkovoimasta. Tuulivoimassa Fortum tähtää pohjolaan.

Fortumin aurinkovoimalat Intiassa.
Yle Uutisgrafiikka

Tukien tarve vähenee

Modin hallitus haluaa vauhdittaa aurinkoenergiahankkeita muun muassa tarjoamalla takuuhintaa aurinkosähkölle. Fortumin kaavaileman Bhadlan voimalan sähkönostosopimus sisältäisi 25 vuoden takuuhinnan.

– Teemme pitkäaikaisia sähkönmyyntisopimuksia Intian valtion omistamien yhtiöiden kanssa, mikä tarjoaa vakaan sähkön hinnan ja vakaata tuottoa. Liiketoiminta täyttää meidän taloudelliset tavoitteemme koko yhtiön näkökulmasta, Rauramo sanoo.

Tästä voi vetää johtopäätöksen, että Intiassa Fortumin sijoitetun pääoman tuotto ylittää aiemmin voimassa olleen 12 prosentin tavoitteen.

Fortum Intian johtaja Sanjay Aggarwal kertoo, että aurinkosähkö ei kuitenkaan tarvitse enää kovinkaan pitkään tukia Intiassa. Aggarwalin mukaan aurinkosähkö on jo paikoin halvempaa kuin kivihiilisähkö.

– Kysymys kuuluu: Milloin aurinkovoima lakkaa saamasta tukea Intiassa? Sanoisin, että siihen menee 3–5 vuotta, arvioi Aggarwal.

Riittääkö maa-ala?

Modin suurhankkeen onnistuminen ei tietenkään ole varmaa. Intiassa on epäilty, että aurinkopuistojen vaatimaa maata ei saada riittävän nopeasti käyttöön. Aggarwal vahvistaa, että maakysymys on suurin haaste Modin hankkeelle. Hallitus on kuitenkin tarttunut pulmaan.

– Intian hallitus on osoittanut aurinkopuistoille useita alueita, jotka ovat hallituksen itsensä hallussa. Yksityisenä investoijana minun ei siis tarvitse huolehtia maakysymyksestä.

Aggarwalin mukaan aurinkopuistojen perustamista helpottaa se, että ne sijoittuvat useimmiten kuumille ja kuiville syrjäseuduille, missä kasvit eivät kasva. Maanviljelysmaata ei siis tarvitse valjastaa aurinkosähkön tuotantoon. Lisäksi 100 000 megawatin tavoitteesta 40 prosenttia aiotaan rakentaa talojen katoille hajautettuna tuotantona.

Pohjoismaissa uusiutuvan energian hankkeisiin on liittynyt myös merkittäviä poliittisia riskejä. Energiateollisuuden mukaan päättäjät tempoilevat linjauksissaan, mikä hankaloittaa investointeja.

Aggarwalin mukaan Intiassa poliittinen riski ei ole suuri, sillä sekä hallitus että oppositio kannattavat National Solar Mission -hanketta. Kaikki keinot on käytettävä, että kasvava talous saa tarvitsemansa energian.

Fortum osallistui pääministeri Juha Sipilän (kesk.) vetämälle vienninedistämismatkalle Intian Mumbaihin helmikuun puolivälissä. Yle seurasi matkan kulkua.

Lue seuraavaksi