Katolinen nykytaide kiinnostaa – kaksi laajaa näyttelyä avaa kristillistä sanomaa

Laaja katolisen nykytaiteen näyttely on avautunut Suomen ortodoksisessa kirkkomuseossa Kuopiossa. Rinnakkaisnäyttely avataan Lahden taidemuseossa lauantaina. Molemmat näyttelyt on koottu tanskalaissyntyisen taidehistorioitsija Steen Heidemannin kokoelmista.

kulttuuri
Steen Heidemann katsoo Kultainen syvennys -maalausta
Antti Karhunen / Yle

Suomen ortodoksinen kirkkomuseo Riisa Kuopiossa on hiljattain läpikäynyt mittavan remontin ja nyt avautuva katolisen nykytaiteen kattaus on museon ensimmäinen kansainvälinen näyttely. Museonjohtaja Teresa Töntsi on innoissaan.

– Tässä näyttelyssä on kokoelmia kymmenestä eri maasta 19 eri taiteilijalta ympäri maailmaa, muun muassa USA:sta, Brasiliasta, Puolasta, Ranskasta ja Venäjältä.

Töntsin mukaan näyttelyssä yhdistyy hienolla tavalla perinne ja nykyaika.

– Täällä pääosin 2000-luvulla maalattu katolinen nykytaide kohtaa vuosituhantisen bysanttilaisen ikonimaalaustradition ja ortodoksisen tradition.

Museonjohtaja Töntsi muistuttaa, että kristillinen taide on luonut pohjan länsimaiselle maalaustaiteelle.

– Jos emme tunne Raamatun historiaa ja tarinoita, emme pysty tulkitsemaan täysin länsimaista nykytaidetta.

Töntsi sanoo toivovansa, että Riisan taidenäyttelyyn tutustuvat vieraat peilaavat itseään sekä katolisen nykytaiteen että ikonitaiteen kautta.

Heidemannin kokoelma 1. kertaa Suomessa

Taidehistorioitsija Steen Heidemann on aiemmin esitellyt Suomessa impressionistista taidekokoelmaansa, johon kuuluu 150 teosta. Hänen katolisen nykytaiteen kokoelmansa on nyt esillä ensimmäistä kertaa näin laajasti Suomessa. Kaikkiaan Kuopion ja Lahden näyttelyssä on esillä yhteensä 116 työtä 160 taulun kokoelmasta.

Heidemann on tanskalaissyntyinen taidehistorioitsija, joka Oxfordissa opiskellessaan koki vahvan hengellisen herätyksen ja joka sittemmin on kerännyt taidetta eri puolilta maailmaa. Nykyisin hän asuu perheineen Normandiassa.

Heidemannin mukaan Kuopioissa esillä olevat työt peilaavat taiteilijan kokemuspohjaa omasta kulttuurista käsin. Osa teoksista on varsin ajankohtaisia, yhdessä viime vuonna maalatussa taulussa kuvataan muun muassa Irakissa Mosulissa surmansa saanutta pappia.

– Toivon, että Kuopion ja Lahden näyttelyt ovat astinkivi pohdinnalle, miten esitämme nykytaiteessa Kristuksen sanomaa aikana, jolloin nuoret eivät enää lue, Heidemann sanoo.

Heidemannin mukaan monet erittäin tunnetutkin taitelijat haluavat tehdä kristillisaiheisia tauluja, mutta ne eivät ole yleensä kaupallisesti kiinnostavia ja osa taitelijoista jopa arastelee tunnustaa tekevänsä niitä. Toisaalta piispat ja papit eivät oikein tiedä, mistä kristillistä nykytaidetta voi hankkia, Heidemann pohdiskelee.

Kuopion näyttely on avoinna ainakin toukokuulle asti, mutta museonjohtaja Töntsi lupailee suuren kiinnostuksen takia jatkoaikaa jo nyt.

Faces of Christ -näyttelyn rinnakkaisnäyttely avautuu Lahden taidemuseossa tämän viikon lauantaina.

Lahdessa nähdään valikoima, jonka teokset ovat 24 taiteilijalta 13 eri maasta. Lahdessa on lisäksi esillä suomalaista kristillistä taidetta viime vuosikymmeniltä, kertoo lahden taidemuseon amanuenssi Tuija Vertainen.