Koe uusi yle.fi

Indonesian presidentti haluaa houkutella maahan ulkomaista rahaa – Hyvästi protektionismi?

Indonesian suljettu, protektionistinen talous halutaan avata muulle maailmalle, jotta kilpailu yltyisi ja talous kasvaisi entistä ponnekkaammin.

Ulkomaat
Joko Widodo
Joko Widodo Ahmad Yusni / EPA

Jos presidentti saa tahtonsa läpi, Indonesian protektionistinen talous muuttuu radikaalisti.

Tähän saakka maa on suojellut kotimaisia tuottajia ulkomaiselta kilpailulta ja rajoittanut rankasti esimerkiksi ulkomaalaisten omistusosuuksia yrityksissä. Presidentin kaavailut saattavatkin kohdata melkoista vastarintaa.

Indonesian talouskasvu on hidastunut alimmilleen kuuteen vuoteen, ja maan presidentti haluaa ryhtyä houkuttelemaan maahan ulkomaisia investointeja. Tämä vaatii melkoisia muutoksia liutaan nykysäännöksiä.

Presidentti Joko Widodo paljasti keskiviikkona suunnitelman, joka avaisi ulkomaisille yrityksille pääsyn kymmenille talouden tällä hetkellä suljetuille sektoreille. Kaiken kaikkiaan tarkoitus on kiihdyttää kilpailua taloudessa.

Presidentti ehdottaa, että esimerkiksi verkkokaupankäynti, vähittäiskauppa, terveydenhoito ja elokuva-ala avattaisiin ulkomaiselle kilpailulle. Tällä hetkellä Indonesia ei esimerkiksi salli ulkomaalaisten terveydenhoitoalan ammattilaisten työskentelyä ollenkaan. Tämä muuttuu, jos laboratoriot, klinikat ja sairaalat ovatkin ulkomaisessa omistuksessa.

Indonesia on Kaakkois-Aasian suurin talous, jota Kiinan kasvun hidastuminen jarruttaa. Vaikka ulkomaiset investoinnit Indonesiaan ovatkin viime vuosina kasvaneet, rahantulo on kuitenkin vähäistä Indonesian bruttokansantuotteeseen nähden. Suurin investoija on Singapore.

Indonesian talous kasvoi viime vuonna 4,8 prosenttia. Presidentti Widodo arvioi, että tänä vuonna kasvu yltää taas 5,3 prosenttiin.

Lähteet: Reuters