Elli on tullin uusi savukekoira – katso video vauhdikkaasta pennusta

Nelikuinen labradorinnoutaja Elli koulutetaan yhdeksi tullin neljästä savukekoirasta, jotta sen edeltäjä pääsee eläkepäiville. Energinen Elli esiintyi keskiviikkona tiedotusvälineille Kotkassa.

Kotimaa
Koiranpentu
Labradorinnoutaja Elli tulee työskentelemään isompana tullille. Meneväinen Elli näyttäytyi julkisuudessa keskiviikkona.

Tulli saa uuden savukekoiran. Tullilla on 42 tullikoiraa, joista neljän tehtävänä on etsiä laittomia savuke-eriä kaupallisesta liikenteestä.

Labradorinnoutaja Elli alkaa etsiä savukkeita suurimmissa satamissa ja itärajan rajanylityspaikoilla reilun puolen vuoden päästä, kun se on käynyt koiranohjaaja Matti Järvisalon kanssa koirakoulun. Ellin tavoitteena löytää isoja savuke-eriä ja työalueena on koko Suomi.

Suurin koiran Kotkasta löytämä erä on ollut melkein kontillinen eli muutama miljoona savuketta.

– Tullikoira muuttaa noin seitsemänviikkoisena koiranohjaajan perheeseen. Ensimmäisenä elivuotenaan koira opettelee matkustamaan autossa ja totuttelee erilaisiin paikkoihin, ääniin ja ihmisiin. Se opettelee myös kulkemaan rapuissa. Pikku hiljaa koiran kasvaessa se alkaa tunnistaa eri hajuja, kertoi tullitarkastaja Marko Kiiski.

Tullikoirat aloittavat työuransa noin vuoden ikäisinä ja tullin tavoitteena on, että ne työskentelisivät 8–9-vuotiaiksi asti. Nyt ne jäävät eläkkeelle noin seitsemänvuotiaina. Tullikoiran koulutus maksaa 5 000–6 000 euroa

Koulutettu savukekoira ilmaisee mielenkiintonsa kohteeseen läppäämällä kohdetta tassullaan, jolloin tulli ohjaa lastin tarkempaan tarkastukseen. Sen voi myös päästää kontin sisään nuuskimaan, mutta yleensä se haistelee lastia ajoneuvon ulkopuolelta ohjaajansa valvonnassa.

– Koirille opetaan, että ihminen ja tupakka ovat yhdistelmä, johon ei reagoida. Koira työskentelee tarkasti, nopeasti ja taloudellisesti, kertoo Kiiski.

Koiran hajuaisti on tuhansia kertoja parempi kuin ihmisen. Sillä on lokeroitu hajuaisti, jonka avulla se pystyy erittelemään eri hajuja toisistaan. Koira pystyy suodattamaan voimakkaan peitehajun altakin huumausaineen tuoksun.

Savukekoirat eivät työskentele matkustajaliikenteessä.