Netanjahu: Israel ympäröitävä muurilla – suoja "villipedoilta"

Israelin pääministerin mielestä koko maa on ympäröitävä muurilla terrori-iskujen estämiseksi. Netanjahun ajatus herätti heti vastarintaa.

Ulkomaat
Kiemurteleva betoninen muuri.
Muuri Isrealin pohjoispuolella vuonna 2009.Kobi Gideon / EPA

Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu ehdottaa, että koko Israelin valtio ympäröidään muurilla. Netanjahu teki ehdotuksensa vierailtuaan maan eteläosassa, missä rakennetaan noin 25 kilometriä pitkää muuria Jordanian-vastaiselle rajalle Eilatin rantakaupungista pohjoiseen.

Israelilaisen sanomalehti Haaretzin (siirryt toiseen palveluun) mukaan Netanjahu perusteli ajatustaan maansa turvallisuudella.

– Ympäröimmekö koko Israelin valtion muureilla ja aidoilla. Vastaus on kyllä. Tässä naapurustossa meidän on suojeltava itseämme villipedoilta, hän sanoi viitaten arabimaista tuleviin terroristeihin.

Israel on jo toteuttanut paljon arvostelua aiheuttaneen muuriprojektin, jolla palestiinalaisalueet on erotettu juutalaisasutuksesta ja siirtokunnista Länsirannalla.

Länsirannan muuri on israelilaisarvioiden mukaan vähentänyt selvästi palestiinalaisten tekemiä terrori-iskuja. Samalla Gazan sota vuonna 2014 osoitti, että Hamasin terroristit pääsivät melko helposti Gazan alueelta Israeliin tunneleiden kautta. Netanjahu muistuttikin, että muurin rakentamisen yhtedessä huomiota tulisikin kiinnittää myös tunneleihin, kertoo Guardian-lehti (siirryt toiseen palveluun).

Israelin ympäröiminen muurilla maksaisi miljardeja euroja ja kestäisi monta vuotta. Muurin rakentaminen ei suinkaan ole vielä varmaa.

Netanjahun hallituksessa opetusministerinä toimiva Naftali Bennet arvosteli tuoreeltaa ehdotusta sanoen, ettei Israelin pitäisi hoitaa turvallisuuttaan muurien avulla.