Fitnessura sekoitti hormonit ja jäädytti perhehaaveet vuosiksi: "Kova hinta maksettavaksi"

Jos Mira Härkönen olisi tiennyt, että kova treenaaminen ja tiukka ruokavalio sekoittaisivat hormonitoiminnan vuosiksi, hän olisi jättänyt äärimmäistä kurinalaisuutta vaativat kilpailut väliin. Hän varoittaa etenkin nuoria naisia kehon piiskaamisen seurauksista.

urheilu
Mira Härkönen leikkilaitteessa.
Hanna Lumme / Yle

Kun Mira Härkönen alkoi valmistautua ensimmäiseen fitnesskisaansa, edessä oli puolen vuoden tiukka dieetti. Ruokaa gramman tarkkuudella, valtava määrä treeniä – eikä lipsahduksia sallittu.

Kroppa ja mieli olivat kovilla, mutta sisukkuus palkittiin. Ura alkoi lupaavasti.

Kolmansien kisojen jälkeen Härkönen joutui kuitenkin tiukan paikan eteen: kisaura vai terveys? Hän valitsi jälkimmäisen.

Härkönen on koko ikänsä harrastanut urheilua ja ollut kilpailuhenkinen. Lajit ovat vaihdelleet tanssista nyrkkeilyyn, mutta fitnessurheilua hän ei ollut edes harkinnut ennen muuttoaan Lahteen.

Yksi tyyppi sanoi mulle, että sulla voisi olla sellainen ruumiinrakenne, että voisit pärjätä.

Mira Härkönen

Muuton myötä nyrkkeily jäi, ja siihen saumaan iski ”yhden tyypin lausahdus”.

– Yksi tyyppi sanoi mulle, että sulla voisi olla sellainen ruumiinrakenne, että voisit pärjätä. Koska taustalla oli kamppailulajeja, lihakset olivat alkaneet piirtyä näkyviin, ja siitä lähti se eka ajatus. Sitten otin selvää lajeista ja päätin, että tähän alan suunnata energiaani.

Säästöliekillä omassa kuplassa

Ulkopuolisen silmin kisoihin valmistautuvan fitnessurheilijan arki on askeettista. Puoli vuotta kestäneen dieetin alussa Härkönen jaksoi hyvin, koska ruoan määrä oli suurempi eivätkä treenit olleet vielä mahdottoman rankkoja.

Kun tahti kiristyi, menin väistämättä omaan kuplaan.

Mira Härkönen

Mutta mitä lähemmäs kisaviikonloppu tuli, sitä niukemmaksi muuttui ruokavalio – samalla treenimäärä lisääntyi.

Maailma alkoi kutistua.

– Kun tahti kiristyi, menin väistämättä omaan kuplaan. Näin vain päämäärän ja olin valmis raivaamaan kaikki esteet tieltä. On tutkittu juttu, että kun ihminen on liian vähällä ruoalla, alkaa räpyttää silmiäänkin harvemmin, menee ikään kuin säästöliekillä kaikilla tasoilla.

Mira Härkönen roikkuu telineessä pää alaspäin.
Liikunnallinen Mira keikauttaa itsensä helposti ylösalaisin Lahden alatorin roikkumistangossa. Hanna Lumme / Yle

Huumorintajuisesta tyypistä tuli kireä ja väsynyt

Keskivertokansalainen olisi jättänyt kuurin monta kertaa kesken, mutta ei Härkönen. Hän on sisukas ja päättäväinen.

Jos johonkin ryhdytään, se viedään maaliin saakka.

Lopulta nälkä ja ankara treenaaminen alkoivat kuitenkin vaikuttaa paitsi sosiaalisiin suhteisiin, myös luonteeseen.

Pinna kiristyi enkä vain jaksanut.

Mira Härkönen

– Olen tosi huumorintajuinen ja elän huumorilla, mutta pikkuhiljaa sekin alkoi hävitä. Pinna kiristyi enkä vain jaksanut.

Ruokailujen lisäksi Härkösen fitnessarkea värittivät treenit. Aamu alkoi aerobisella eli lenkillä ennen aamupalaa, ja myöhemmin päivällä vuorossa olivat salitreenit ja intervalliharjoitukset.

Kaiken tämän päälle tulivat ryhmäliikuntatunnit, joita hän veti omien treeniensä lisäksi.

– Enimmillään vedin kahdeksan ryhmäliikuntatuntia viikossa. Siihen lisäksi kuusi aamuaerobista, viisi salitreeniä ja neljä intervallitreeniä viikossa. Siinä kertyy aika paljon tunteja viikossa.

Hän myöntää, että jostain olisi voinut karsia.

– Olisi pitänyt pitää taukoa ryhmäliikunnan vetämisestä. Näin jälkikäteen mietin itsekin, että miten olen jaksanut.

Vaseliinia kehiin, etteivät huulet repeä

Eri fitnesslajit poikkeavat perinteisestä kehonrakennuksesta. Bodareille tärkeintä ovat suuret ja näyttävät lihakset, fitnesslajeissa haetaan sopusuhtaista ja sutjakkaa vartta.

Mira Härkösen laji oli body fitness, kauneuskilpailu, jossa arvostetaan lihaksikasta ja urheilullista, mutta silti naisellista vartaloa.

Viimeisenä päivänä ennen kisaa pistetään hanat kiinni eli ei juoda ollenkaan vettä.

Mira Härkönen

– Body fitnessin harrastajilla on enemmän lihasmassaa, mutta olen aina itse tykännyt siitä, että naisellisuus säilyy, Härkönen perustelee lajivalintaansa.

Vaikka voisi kuvitella, että viimeinen viikko ennen kisoja olisi dieettiviikoista rankin, hän muistelee valmistautumisviikkoa lämmöllä. Silloin tankattiin hiilihydraatteja eikä treenattu kovaa.

Mutta viimeiset 20 tuntia ennen kisaa olivat sumua.

Kroppa pitää saada kuivaksi, jotta lihasten kaaret erottuvat. Silti pitää yrittää näyttää terveeltä, hyvinvoivalta ja hymyilevältä.

– Viimeisenä päivänä ennen kisaa pistetään hanat kiinni eli ei juoda ollenkaan vettä. Syödään kyllä, mutta ei juoda. Että siinä kun vedät riisikakkua kuivana ja muutenkin suuta kuivaa, ei se mitään ruusuilla tanssimista ole!

Mira Härkönen
Hanna Lumme / Yle

– Ja kun sitten lavalla yrittää hymyillä, pitää nuoleskella huulia, koska ne tarttuvat hampaisiin kiinni. Jotkuthan käyttävät vaseliinia, jota sivellään huulten sisäpintaan, etteivät huulet jää kiinni, Härkönen huomauttaa.

Vaakakupeissa terveys ja menestys

Vaikka kilpaura alkoi lupaavasti, tiukka treenaaminen ja ankara dieetti alkoivat jättää jälkensä. Toisen kisadieetin aikana kuukautiset loppuivat jo kuurin puolivälissä eikä niitä kuulunut, vaikka dieetti loppui.

Härkönen huolestui hormonitoiminnastaan, mutta päätti antaa kropalleen aikaa.

Asetin itselleni etappeja, että jos kuukautiset alkavat vuoden sisällä dieetin loppumisesta, voin vielä harkita kisauran jatkamista.

Mira Härkönen

– Asetin itselleni etappeja, että jos kuukautiset alkavat vuoden sisällä dieetin loppumisesta, voin vielä harkita kisauran jatkamista. Halusin vielä näyttää. Kilpailemisesta oli jotenkin vaikea päästää irti, puntaroi Härkönen.

Kun hormonitoiminta ei palautunut, oli pakko tehdä ratkaisu. Kilpailua rakastavalle sisupussille päätös ei ollut helppo. Menestyksen vastapainona vaakakupissa oli terveys ja haave omasta perheestä.

– Jos olisin tiennyt, että kuukautisia saa odotella vielä kaksi ja puoli vuotta viimeisten kisojen jälkeen, olisin harkinnut. Se on tosi kova hinta maksettavaksi.

Vuosien aikana Härkönen kävi useaan otteeseen eri lääkäreillä ja tutkimuksissa. Lääkärit pitivät todennäköisenä yhteyttä hormonitoiminnan häiriöiden ja rajun dieettaamisen sekä treenaamisen välillä.

Harva puhuu ääneen rankan treenin ja dieetin vaikutuksista

Vaikka fitness on antanut nyt 27-vuotiaalle Mira Härköselle paljon, hän ei suosittele sitä etenkään nuorille tytöille.

Olen varma, etten ole ainoa, jolle on käynyt näin.

Mira Härkönen

Vaikka laji korostaa terveitä elintapoja, ei gramman tarkka ruokavalio ja valtava treenimäärä välttämättä ole lainkaan terveellistä. Asia on fitnesspiireissä tiedossa, mutta siitä ei Härkösen mielestä juuri puhuta.

– Joitakin tapauksia on noussut esimerkiksi mediassa esiin, mutta niitä on vain muutamia. Silti olen varma, etten ole ainoa, jolle on käynyt näin. On varmasti naisia, joiden hormonitoimintaan rankka dieetti ei vaikuta lainkaan, mutta on taatusti myös samanlaisia kuin minä.

Härkönen on huolissaan myös nuorten naisten minäkuvasta.

– Pitää ymmärtää, että vaikka kroppaa arvostellaan lavalla ja vaikka se ei siinä kohdin ole hyvä eikä välttämättä sovi lajiin, se ei tarkoita, etteikö vartalo olisi kaunis.

Liikunnallinen Härkönen harrastaa urheilua edelleen, mutta rennommalla otteella kuin fitnessaikoinaan. Hän tanssii ja käy salilla ehkä kerran viikossa – silloin, kun se tuntuu hyvältä.

Mira Härkönen treenilaitteessa.
Hanna Lumme / Yle