Musiikkitalon talous halutaan vankemmalle pohjalle: Omistajien maksuosuudet voivat kasvaa

Musiikkitalon hallituksen puheenjohtaja Veikko Kunnas vakuuttaa, ettei toimitusjohtajan vaihdokseen liity dramatiikkaa, vaan taloon tarvittiin talouden ja hallinnon uudistaja. Uuden toimitusjohtaja Pekka Kaurasen pitää kevään aikana laatia yhdessä omistajien kanssa suunnitelma siitä, miten Musiikkitaloon saadaan virtaamaan lisää tuloja. Akuuttia hätää ei kuulemma ole, mutta tuleviin investointeihin on varauduttava.

Kotimaa
Pekka Kauranen
Pekka Kauranen aloittaa vuoden pestin Musiikkitalon johtajana 15.2.2016.Keravan kaupunki

Musiikkitalon talousvaikeuksista on puhuttu siitä lähtien, kun rakennustyömaalla iskettiin vasta lapiota saveen. Kunnaksen mukaan hälytyskellot eivät varsinaisesti vielä kilkkaa, mutta kymmenen vuoden perspektiivillä kalliita investointeja on edessä. Uusittavaksi tulee jossain vaiheessa esimerkiksi salin tekniikka, eikä niitä kustannuksia kateta nykyisellä tulorakenteella.

– Hallituksen pitää katsoa asioita pidemmällä aikajänteellä ja liiketoimintaa on uudistettava. Investointeja pitää miettiä ainakin kymmenen vuoden säteellä ja talon selviämistä vielä pidemmällä, itse Musiikkitalo on tehty sadaksi vuodeksi.

Kauranen kutsuttiin tehtäväänsä, koska Kunnaksen mukaan hänellä on näyttöjä sekä hallinnon uudistamisesta että talouden remontoinnista. Leppäkosken toimintaan ei oltu tyytymättömiä, mutta nyt tarvittiin johtajaa, jolla on "toisenlainen painotus" ja joka pystyy arvioimaan liiketoimintaa kokonaisuutena, muotoilee Kunnas.

– Palvelut arjen tasollahan rullaavat hyvin ja sen varmistaminen on tärkeää jatkossakin.

Vuodessa uudet suunnitelmat

Kaurasen vuoden pestin pitäisi riittää siihen, että omistajat saavat suunnitelmat eteensä ja voivat päättää, miten edetään. Musiikkitalon omistavat yhdessä Helsingin kaupunki, Yleisradio ja Taideyliopisto. Niiden toiminta Musiikkitalossa tuskin kokee suuria mullistuksia, mutta omistajien yhteinen palveluyhtiö voi joutua uudelleen arvioitavaksi. Palveluyhtiö hoitaa esimerkiksi salien vuokrausta sekä talon markkinointia ja hankkii kaikki talon käyttöön liittyvät palvelut.

Onko mahdollista, että palveluyritys puretaan ja kaikki ostetaan ulkoa? Kunnas ei vielä tiedä, tai ei kerro.

– Asioita tarkastellaan täysin puhtaalta pöydältä. Omistajat selvittävät toimitusjohtajan kanssa, mitä pitää tehdä. Kategorisesti ei ole poissuljettua sekään, että omistajien maksuosuudet kasvavat.

Pekka Kauranen toimi viimeksi Keravan kaupungin kehitysjohtajana ja sitä ennen Suomen Kansallisoopperan hallintojohtajana. Paikkansa oopperassa Kauranen jätti vuonna 2008. Lähtöä edelsi pitkä kuohunta Kansallisoopperassa henkilöstön sekä hallintojohdon ja taiteellisen johdon välillä.

Kunnas ei ota asiaan kantaa.

– Minä olen käynyt oopperassa vain yleisönä, enkä tiedä, mitä siellä on ollut taustalla.