Vaasa LittFest siirtyy Uumajan kanssa samaan aikaan

Vaasassa ei järjestetä tänä vuonna kirjallisuusfestivaalia. Jatkossa kirjailijat ja lukijat kokoontuvat Vaasaan keväisin maaliskuussa samaan aikaan, kun Uumajassa järjestetään kansainvälinen kirjallisuusfestivaali. Odotettavissa on Merenkurkun yli yltävää yhteistyötä.

kirjallisuus
Hans-Mikael Holmgren/Yle

Vaasan kaksikielisen kirjallisuusfestivaali LittFestin järjestämisajankohta siirtyy syksystä kevättalveen. Kuluva vuosi jää väliin ja seuraava Vaasa LittFest järjestetään maaliskuussa 2017.

Siirron syynä on erityisesti Uumajan kanssa kaavailtu festivaaliyhteistyö. Uumajassa järjestetään kansainvälinen kirjallisuusfestivaali vuosittain maaliskuussa. Neuvottelut yhteistyöstä alkavat keväällä.

– Yhteistyö voisi olla vaikka kirjallisuusristeily kaupunkien välillä, yhteisiä festivaalivieraita tai isojen tapahtumien striimausta puolin ja toisin. Aloitamme neuvottelut, kun Uumaja on saanut järjestettyä maaliskuun festivaalinsa, heittää ehdotuksia Vaasa LittFestin toinen uusi taiteellinen johtaja Malin Kivelä.

Kahden kirjailijan voimin eteenpäin

Vaasa LittFestillä on nyt kaksi uutta taiteellista johtajaa. Kirjailija Malin Kivelän rinnalla tapahtumaa vie eteenpäin kirjailija Hannele Mikaela Taivassalo.

Tapahtuma on molemmille ennestään tuttu, sillä kumpikin on ollut aikaisempina vuosina festivaalissa esiintyjänä. Taivassalon mukaan LittFest on aina ollut paikka tärkeille kirjallisille keskusteluille ja tapaamisille, ei pelkästään yksittäisten kirjailijoiden uutuuskirjaesittelyille.

LittFestin tiedotteen mukaan uudet taiteelliset johtajat ovat erityisen kiinnostuneita rajoista: korkean ja matalan kulttuurin välillä, laillisen ja laittoman, järjen ja hulluuden, uhman ja kuuliaisuuden, arjen ja juhlan, ihmisen ja koneen, maan ja avaruuden.

– Haluamme myös viedä kirjallisuutta paikkoihin, joissa sitä ei yleensä ole, Malin Kivelä lupaa.