Opiskelijat luovat kansainvälisiä verkostoja jo opiskeluaikana

Kansainvälisyys ja verkostojen luominen on vuosi vuodelta tärkeämpää myös opiskelijoiden keskuudessa. Tulevaisuuden markkinat ovat entistä enemmän globaalit ja kilpailu kansainvälisillä kentillä on kovaa. Oikeanlaisilla toimenpiteillä tähän kilpailuun päästään mukaan jo opiskeluvaiheessa.

opiskelijat
karttapallo
Timo Nykyri / Yle

Vaikka koulusta saa hyvät eväät työelämään siirtymiselle, niin suhteiden luominen on hyvin tärkeää. Hämeen ammattikorkeakoulussa on viime vuosina aktiivisesti käännetty katsetta ulkomaille.

– Tämän Freezingweekin (siirryt toiseen palveluun) päätavoite on rohkaista meidän liiketalouden, tietojenkäsittelyn ja muotoilun opiskelijoita lähtemään vaihto-oppilaaksi ja sitä kautta kansainvälistymään, kertoo tapahtuman projektipäällikkö Helena Turunen.

Hämeen ammattikorkeakoulun Freezingweek-viikolla muistutetaan opiskelijoita kansainvälisyyden tuomasta kilpailuedusta. Vuosi sitten ensimmäistä kertaa järjestetty kansainvälisyysviikko sai positiivisen vastaanoton opiskelijoilta ja se poiki uusia yhteistyösopimuksia, joiden ansiosta opiskelijoilla on enemmän paikkoja mihin lähteä vaihtoon.

– Suurin muutos tapahtui kuitenkin korvien välissä. Huomaan, että ajattelutapa on kansainvälistynyt opiskelijoiden keskuudessa, Helena Turunen kertoo.

Kansainvälisyysviikon vieraiksi on saapunut HAMKin yhteistyöyliopistoista toistakymmentä luennoitsijaa, joiden kanssa järjestetään erilaisia seminaareja ja työpajoja.

– Vaihto-oppilaiden omat kokemukset ovat myös tärkeässä osassa viikon aikana. Hollantilainen vaihto-oppilas kertoi, mitä hän on Suomessa oppinut ja myös oma oppilaamme kertoi omasta vaihtovuodestaan Englannissa. Nämä kertomukset ovat hyvin tärkeitä luomaan siltaa oppilaitosten välille, Helena Turunen kertoo.

"Valehtelisin, jos väittäisin..”

Hämeen ammattikorkeakoulun opiskelijat Daniel Plachý ja Panu Huotari pitävät viikkoa antoisana.

Daniel Plachý (vas.), Marjo Koski ja Panu Huotari
Opiskelijat Daniel Plachý (vas.), Marjo Koski ja Panu Huotari suuntaavat kansainväliseen tulevaisuuteen.Mikko Moilanen / Yle

– Ulkomailta tulleet professorit ovat pitäneet luentoja ja se on lisännyt tietoisuutta siitä, millaista olisi opiskella ulkomailla, Panu Huotari kertoo.

– Pitää muistaa, että tässä yritetään kehittää meitä. Saamme kokemusta muun muassa siitä, millaista on käyttää englantia esitellessämme harjoitusyrityksiämme, Daniel Palchý jatkaa.

Kuluneen lukuvuoden aikana molemmille on entistä enemmän kasvanut ajatus siitä, että tulevaisuudessa he haluaisivat työskennellä kansainvälisillä markkinoilla.

– Valehtelisin, jos väittäisin, etten olisi harkinnut tulevaisuudessa muuttavani ulkomaille töiden perässä, Panu Huotari sanoo.

Hämeen ammattikorkeakoulun opiskelija Marjo Koski vietti viime lukuvuoden Englannissa. Tämä vuoden kokemus antoi hänelle näkökulmaa erilaisten kulttuurien kanssa työskentelemiseen.

– Oli erittäin opettavaista olla vuoden ajan tutustumassa siihen, miten asioita muualla hoidetaan. Mielestäni on tärkeä nähdä jo opiskeluaikana, että miksi missäkin toimitaan tietyllä tavalla ja on hyvä luoda kansainvälisiä suhteita, Marjo Koski kertoo.

– En näe mitenkään mahdottomuutena, että lähtisin tulevaisuudessa ulkomaille töihin, mikäli sopiva työtarjous tulisi eteen, Marjo Koski päättää.