yle.fi-etusivu

Näin palkittu Yökiitäjä etsii kodittomia Helsingissä – video

Raha-automaattiyhdistyksen Vaikuttavaa!-tunnustuspalkinto annettiin keskiviikkona Vailla vakinaista asuntoa ry:n Yökiitäjä-autolle. Autopartion tehtävänä on löytää kaduilta kodittomat, jotka eivät itse etsi palveluita. Seurasimme Yökiitäjän kenttätyötä Helsingissä tiistai-iltana.

Kotimaa
Yökiitäjä

On iltaseitsemän ja Vailla vakinaista asuntoa ry:n Yökiitäjä-autopartio lähtee öiselle etsintäreissulleen Helsingin Alppiharjussa. Tehtävänä on löytää ne kodittomat, jotka eivät itse etsi palveluita.

Kodittomia haetaan porraskäytävistä, lehtiroskiksista ja julkisista tiloista. Toiminta-alueena on koko pääkaupunkiseutu. Tällä kertaa kierrellään kuitenkin vain Helsingissä.

– Nyt käymme ensin tuossa Kaisaniemen puiston edustalla. Siellä on yleinen käymälä ja tiedämme, että siinä asustaa seitsemänkymppinen venäläismies, kertoo Yökiitäjässä työskentelevä, sairaanhoitaja Vesa Timberg.

Yökiitäjä kiertelee öisin ympäri Helsinkiä.
Yökiitäjä kiertelee öisin ympäri Helsinkiä.Yle

"Open the door! Yökiitäjästä", huutaa pian Timbergin työpari Tuomas Iso-Ilomäki ja paukuttaa voimakkaasti käymälän lukossa olevaa ovea.

– Nyt hän ei aukaissut ovea. Antaa hänen olla siellä. Se on hänen oma päätöksensä, Iso-Ilomäki luovuttaa.

– Yritämme myöhemmin uudelleen. Onneksi nyt on lämmin ilma ja nuohan ovat lämmitettyjä vessoja.

Maahanmuutto uusi kivi kengässä

Asunnottomien määrä ei ota laskeakseen pääkaupunkiseudulla. Vailla vakinaista asuntoa ry:n arvion mukaan ulkona, ensisuojissa tai muissa tiloissa öitään viettää edelleen noin 4 000 ihmistä.

Kodittomien tilanne ei ole juuri parantunut, koska kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja syntyy yhä liian verkkaisesti. Lisäksi maahanmuutto uhkaa kärjistää tilannetta entisestään.

– Maahanmuuttajat tulevat muuttamaan tilannetta varsinkin sitten, kun he muuttavat kuntiin tai silloin, jos he saavat kielteisen turvapaikkapäätöksen ja heitä ei pystytä palauttamaan. Silloin he jäävät tänne, kertoo Vva ry:n toiminnanjohtaja Sanna Tiivola.

Vesa Timberg juttelee Haagassa huoltoasemalla majailevan "Allanin" kanssa.
Vesa Timberg juttelee Haagassa huoltoasemalla majailevan "Allanin" kanssa.Yle

"Kyllähän ne siellä selviää iteki"

Seuraavaksi partio suuntaa Haagassa sijaitsevalle huoltoasemalle, jossa tavataan koditon "Allan".

Olosuhteet ovat vaatimattomat, mutta kaupungin ylläpitämä hätämajoitustila Hietaniemessä ei miehelle kelpaa.

– En oo käyny vielä, sanoo "Allan".

– Sä et oikeen tykkää siitä, toteaa Timberg.

– Kyllähän ne siellä selviää iteki, lisää "Allan".

Sadoille uusi elämä

Yökiitäjä-partio tapaa kadulla kuukaudessa kymmeniä asunnottomia. Niille, joille apu kelpaa, partio neuvoo, mistä saa suojaa. He myös arvioivat terveydentilan ja opastavat tarvittaessa hoitoon.

Vaikka apu ei aina kaikille kelpaakaan, laskee yhdistys pelastaneensa tähän mennessä satojen ihmisten elämän.

– Moni kysyy miten te jaksatte tehdä tätä työtä, kun tämä on niin raskasta. Mutta koko ajan tulee niitä hetkiä, jolloin joku ihminen saa asiansa kuntoon ja saa asunnon. Se on meidän työn tarkoitus, sanoo Vva ry:n toiminnanjohtaja Sanna Tiivola.