1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

UPI:n Mika Aaltola: yhdysvaltalaishävittäjien harjoitus Suomessa voidaan tulkita tahallaan väärin

Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola varoittaa, että toukokuussa Suomeen tulevien yhdysvaltalaisten F-15-hävittäjien vierailua voidaan käyttää propagandan ja disinformaation välineenä.

Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola. Kuva: Yle

Karjalan lennoston vieraaksi ja harjoituskumppaniksi on toukokuussa tulossa 6–8 Oregonin osavaltion kansalliskaartin F-15-hävittäjää. Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltolan mukaan kyseessä on luonnollinen osa yhteistoimintaa Suomen tärkeän kumppanimaan Yhdysvaltojen kanssa.

– On aika harvinaista saada yhdysvaltalaisia tänne noinkin pitkäksi aikaa, hän huomauttaa.

– Tämä kaikki sataa suomalaiseen laariin. Kyseessä on harjoittelu suomalaisissa olosuhteissa keskeisen kumppanimaan kanssa.

"Syytä varautua disinformaatioon ja propagandaan"

Jännittyneessä kansainvälisessä poliittisessa tilanteessa tällainen ennalta sovittu vierailu saattaa kuitenkin aiheuttaa vääriä tulkintoja. Aaltolan mukaan harjoitusta voidaan myös tarkoitushakuisesti tulkita väärin – niin Suomessa kuin maan rajojen ulkopuolellakin.

– Tässä on aina se riski, että harjoitusta yritetään käyttää sellaisessa tarkoituksessa, johon ei olisi aihetta. Kannattaa varautua erilaiseen disinformaatioon ja propagandaan, hän varoittaa.

Mahdollinen väärin ymmärtäminen ei Aaltolan mielestä voi olla este sille, että Suomi kehittää omaa puolustuskykyään.