1. yle.fi
  2. Uutiset

Yle kävi Isisin vastaisella rintamalinjalla: Irakissa shiiataistelijat hallitsevat kamppailua Isisiä vastaan

Irakissa aseelliset shiiaryhmät ovat osin korvanneet maan voimattoman armeijan taistelussa ääri-islamilaista Isis-liikettä vastaan. Ylen toimittaja Tom Kankkonen matkasi shiiataistelijoiden mukana Isisin vastaiselle rintamalle.

Yle maailmalla
Hiekkavalli ja aseita. Rintamalinja.
Rintamalinjaa Bagdadin länsipuolella. Isis-taistelijat ovat hiekkavallien takana noin kilometrin päässä. Ivar Heinmaa / YLE

Radiopuhelimet rätisevät rintamalinjalla Bagdadin länsipuolella. Olemme Saqlawiassa lähellä ääri-islamilaisen Isis-liikkeen taistelijoita.

Tänne on rakennettu suojamuureja hiekasta. Monin paikoin näkyy panssariajoneuvoja ja konekivääripesäkkeitä. Yhdessä kohdassa sotilas kurkistaa hiekkavallin taakse periskoopilla.

Olemme ajaneet lähes viivasuoraa maantietä Bagdadista länteen, Jordanian rajalle johtavan moottoritien pohjoispuolelle.

Jossain etelämpänä on Falluja, kaupunki, joka vielä on Isisin käsissä.

Isis-taistelijat radiopuhelimessa

Radiopuhelimesta alkaa kuulua nopeaa puhetta.

– He ovat Isisin taistelijoita, irakilainen tulkkimme huikkaa.

Sinänsä tämä kuulostaa aika normaalilta radioliikenteeltä. Ahmed on lähtenyt jonnekin ja palaa 15 minuutin kuluttua.

Seurassamme olevien shiiataistelijoiden mukaan vastapuoli kyllä tietää, että radioliikennettä kuunnellaan ja asioista puhutaan koodisanoilla. Yhden taistelijan mukaan Isisin asemat ovat noin kilometrin päässä.

Olemme saapuneet rintamalinjalle Isänmaan puolustusrykmentin matkassa.

Rykmentti on yksi kymmenistä ryhmistä, jotka koottiin nopeasti yhteen kesällä 2014 taistelemaan Isisiä vastaan. Isis oli vallannut Mosulin kaupungin ja saapunut Bagdadin porteille.

Isis edustaa äärimmäisen jyrkkää tulkintaa sunni-islamista. Isisin tulkinnan mukaan shiiamuslimit ovat vääräuskoisia. Se selittää osaltaan shiiataistelijoiden kovan taistelutahdon Isisin vastaisessa kamppailussa.

Miehiä ja aseita.
Shiiataistelijat ovat kokoontuneet Saqlawiaan lähellä rintamalinjaa.Ivar Heinmaa / YLE

Vastapuolen asemia tulitetaan

Ilmassa kuuluu koko ajan lentokoneiden ja lennokkien moottoreiden ääniä. Kaukaa kuuluu räjähdyksiä ja jostain nousee savua.

– Tulitamme Isisin asemia, sanoo Abu Hassaniksi esittäytyvä komentaja.

Irakin armeijan sotilaat ovat veljiämme. Edustamme samoja voimia.

Abu Hassan, shiiakomentaja

Abu Hassanin mukaan aseelliset shiiaryhmät ovat nyt vahvempia kuin Irakin armeija.

– Irakin armeijan sotilaat ovat toki veljiämme. Edustamme samoja voimia, komentaja Abu Hassan vakuuttaa.

Hassanin ryhmässä on noin 500 miestä. Todellinen komentaja on hallituspuolueeseen kuuluva parlamentin jäsen, jonka luvalla mekin pääsimme ryhmän matkaan.

Samanlaisia yksityisarmeijoita arvioidaan Irakissa olevan yli 40. Jotkut ryhmistä taistelivat jo Yhdysvaltain miehitystä vastaan vuoden 2003 jälkeen. Suurimmissa ryhmissä on tuhansia taistelijoita.

Mies pitelee kivääriä.
Shiiataistelijoiden aseistus on useimmissa tapauksissa peräisin Irakin armeijalta.Ivar Heinmaa / YLE

Nyt Isisin vastaisessa taistelussa on edetty niin, että rintamalinja on noin 70 kilometriä Bagdadista länteen.

Ja vielä lännempänä sijaitseva Ramadin kaupunki on myös vallattu takaisin. Taistelut on tuotu Isisin luo.

Kohti Saddam Husseinin synnyinseutuja

Irakin ja Iranin kahdeksanvuotisen sodan kokenut autonkuljettajamme tulee kohta ilmoittamaan, että hän ei pidä tästä paikasta, vaan haluaa lähteä.

Irakin kartta
Isisin vastaiset taistelut keskittyvät Bagdadin länsipuolelle. Ramadi on vallattu takaisin Isisiltä, mutta Falluja on edelleen Isisin käsissä.Yle Uutisgrafiikka

Hoputamme saattajiamme jatkamaan matkaa kohti Tikritiä.

Tikrit vallattiin takaisin Isisiltä viime vuoden keväänä. Paikallisväestö on palannut kaupunkiin, joka kuitenkin on pahoin raunioitunut.

Olemme Irakin pitkäaikaisen diktaattorin Saddam Husseinin synnynseuduilla. Asukkaat ovat Irakissa vähemmistönä olevia sunnimuslimeja.

Tikritin takaisinvaltauksessa shiiaryhmät olivat eturintamassa. Muodollisesti valvonta on siirtynyt Irakin armeijalle, mutta shiiataistelijat vastaavat turvallisuudestamme liikkuessamme kaupungissa.

romahtanut moskeija
Tikrit on vallattu takaisin Isis-liikkeeltä, mutta kaupungin keskusta on vahingoittunut taisteluissa.Ivar Heinmaa / YLE

Tikritissä asukkaat vaitonaisia

Aika moni kaupunkilainen kieltäytyy kohteliaasti haastattelusta.

Basaarissa vaatekauppaa pitävä mies suostuu puhumaan. Täällä harva ihminen haluaa kertoa nimensä, ja kauppias ilmoittautuu Abu Hassaniksi – sattumoisin sama nimi, jota rintamalinjalla tapaamamme komentaja käytti.

Abu Hassan pakeni Irakin Kurdistaniin, kun Isis marssi Tikritiin kesällä 2014. Kotiinpaluu viime vuonna oli katkera. Kaupunki oli pahoin tuhoutunut. Kaupat oli ryöstelty tyhjiksi ja poltettu.

– En tiedä kuka tämän teki. Oliko Isis, tulivatko tuhot pommituksista vai mistä, mies sanoo ja vilkuilee meitä saattavia taistelijoita.

Shiiataistelijoita syytetty ryöstelystä ja murhista

Shiiataistelijoita on epäilty muun muassa ryöstelystä. Esimerkiksi ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin raportin mukaan shiiaryhmät tuhosivat Tikritiä taistelujen jälkeen.

Aihe on arka. Shiiaryhmien tekemistä murhista ja ryöstelystä kaupungin valtauksen jälkeen kertonut uutistoimisto Reutersin toimittaja joutui pakenemaan Irakista.

Toimittajaa oli uhkailtu, sen jälkeen kun yhden shiiaryhmän omistama televisiokanava oli arvostellut uutisointia.

liikenneruuhka ja pyssymieihiä
Tikritissä vastuu järjestyksestä on luovutettu poliisille ja Irakin armeijalle. Käytännössä shiiataistelijat toimivat vapaasti alueella.Ivar Heinmaa / YLE

Meitä saattavaa ryhmää ei mainita Human Rights Watchin raportissa. Pataljoonan komentaja Abu Sajed vakuuttaa, että välit paikallisväestöön ovat kunnossa.

– He ovat irakilaisia ja muslimeja. He ovat veljiämme. Ongelmia ei ole, asioista on puhuttu yhdessä, Abu Sajed sanoo.

"Isis on voitettavissa"

Komentaja Sajed uskoo, että Isis on voitettavissa, koska ryhmä ei enää ole niin vahva kuin uskotaan.

Vastapuolella on paljon ulkomaalaisia eri arabimaista. Siellä on saudeja ja muita arabeja, jopa Kiinasta tulleita taistelijoita.

Abu Sajed, shiiataistelija

– Vastapuolella on paljon ulkomaalaisia eri arabimaista. Siellä on saudeja ja muita arabeja, jopa Kiinasta tulleita taistelijoita, Abu Sajed sanoo.

Hänen mukaansa Isis on ahdingossaan myös joutunut turvautumaan palkkasotureihin.

Illansuussa lähdemme ajamaan takaisin kohti Bagdadia. Matkaa on noin 180 kilometriä. Meillä on kaksi saattoautoa, eikä tyhjällä moottoritiellä tarvitse piitata nopeusrajoituksista. Harva uskaltautuu matkaan pimeällä.

Lue seuraavaksi