Allerginen reaktio voi vaatia ulkopuolista apua: Piikittämisen taito hyvä opetella

Sivullisen ripeä toiminta voi pelastaa allergikon hengen tositilanteessa. Aina vakavan allergisen reaktion saanut henkilö ei pysty itse käyttämään adrenaliinipistostaan. Silloin ulkopuoliselta vaaditaan rohkeutta piikin käyttämiseen.

Kotimaa
Nainen pistää itseään adrenaliinipiikillä.
Päivi Meritähti / Yle

Vakava allerginen reaktio vaatii usein soiton hätänumeroon. Sivullisen on syytä tarkkailla, riittääkö aika ambulanssin odottamiseen. Allergisella voi olla mukanaan adrenaliinikynä, joka voi pelastaa hänen henkensä. Sitä pitää kuitenkin pystyä käyttämään.

– Reaktio etenee tyypillisesti hyvin nopeasti. Jos allergikon tajunnan taso laskee nopeasti, tarvitaan ulkopuolista apua. Olisikin hyvä, jos adrenaliini-injektorin käyttö kuuluisi kaikkien kansalaistaitoihin, toteaa allergianeuvoja Anne Vuorenmaa Allergia- ja astmaliitosta.

Harjoitus tuo varmuutta

Allerginen reaktio alkaa usein ihon kihelmöinnillä. Kurkkuun voi myös nousta palan tunne ja allergista alkaa yskittää. Oireet pahenevat useimmiten minuuttien sisällä. Oireensa tunteva allergikko osaa varautua tilanteeseen. Varautumiseen kuuluu myös läheisten kouluttaminen.

– Vähintään olisi hyvä tietää, mistä injektori löytyy. Sen käyttämistä voi opetella etukäteen erilaisten opetusvideoiden avulla. Paikallisessa allergia- ja astmayhdistyksessä voi myös harjoitella laitteen käyttämistä ilman neulaa. Se antaa varmuutta toimia tositilanteessa, Anne Vuorenmaa vinkkaa.