Koe uusi yle.fi

Uhka aamujunan poistosta sai kuntalaiset takajaloilleen – "Tänne on muutettu hyvien kulkuyhteyksien takia"

Aamun ensimmäinen juna Mäntsälästä Helsinkiin aiottiin lopettaa maaliskuun lopussa muuttuvien aikataulujen myötä, mutta VR perääntyi aikeissa. Aamujunan poistumisen uhka ehti jo saada mäntsäläläisiä takajaloilleen: aamulähtö kun on tärkeä monille työmatkalaisille.

Kotimaa
Lähijuna saapuu Lahden asemalle
YLE / Juha-Petri Koponen

Uhka joukkoliikenneyhteyksien heikkenemisestä on huolestuttanut Mäntsälässä.

Aamun ensimmäinen juna Mäntsälästä Helsinkiin aiottiin lopettaa maaliskuun lopussa muuttuvien aikataulujen myötä, mutta VR perääntyi aikeissa.

Oikorataa liikennöivä Z-juna kuuluu liikenne- ja viestintäministeriön ostoliikenteen piiriin. Ostoliikennettä karsitaan valtiontalouden säästöpäätösten takia.

Aamun ensimmäinen juna lähtee Mäntsälästä kohti Helsinkiä kuuden aikaan. Aiemmin juna oli Helsingissä kello 6.40. VR:ltä kerrotaan, että maaliskuun lopusta eteenpäin saapumisaika Helsinkiin on 6.52.

Illan junaliikenne Helsingistä Mäntsälään aikaistuu aavistuksen: viimeinen juna lähtee puoli tuntia aiemmin. Maaliskuun lopussa voimaan tulevat aikataulut on määrä julkaista vielä tämän viikon aikana.

Aamujunan poistumisen uhka ehti jo saada mäntsäläläisiä takajaloilleen.

– Työmatkaliikenteessä vuoroja ei saa karsia. Mäntsälä on satsannut oikorataan ja radan ympärille on kaavoitettu tontteja. Moni radan varrelta käy Helsingissä töissä. Tänne on rakennettu koulut ja palvelut sekä infra valmiiksi, Mäntsälän kunnanvaltuuston puheenjohtaja Anna Helinin (kok.) kuvailee junayhteyden tärkeyttä.

Helinin mukaan junissa Mäntsälästä Helsinkiin riittää matkustajia: parhaimmillaan Mäntsälässä kyytiin nousee noin 270 matkustajaa.

Hyvät kulkuyhteydet Mäntsälän valttina

Linja-autoyhteydet Mäntsälästä Helsinkiin ovat jo harventuneet. Mäntsälässä pysähtyy aiempaa vähemmän vuoroja; useat niistä ajavat moottoritietä ohi.

Tommi Aura kertoo itse muuttaneensa Mäntsälään noin vuosi sitten. Aura sanoo, että moni on muuttanut Mäntsälään hyvien kulkuyhteyksien houkuttelemana.

Ja vaikka junayhteyksissä ei ole muutoksia tulossa, Aura sanoo, että välillä kuntalaiset ovat silti itse aktiivisesti järjestäneet kyytejä.

– Itse sekä muutamat muut paikkakunnalla asuvat henkilöt ovat olleet hyvin aktiivisia järjestämään kimppakyytejä Helsingin suuntaan. Omassa autossakin on kulkenut porukkaa ja mielestäni se on ainoa vaihtoehto, jos ei ole toimivaa joukkoliikennettä. Joko kimppakyyti tai pahimmassa tapauksessa muutto pois paikkakunnalta, Aura toteaa.