1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Demola-konsepti laajenee Afrikkaan – Namibialaiset yritykset alkavat innovoida tamperelaisilla opeilla

Ensi heinäkuusta lähtien namibialaiset opiskelijat pääsevät innovoimaan paikallisten yritysten tarpeisiin. Samalla myös suomalaisten ja namibialaisten yhteistyömahdollisuudet paranevat.

Kotimaan uutiset
Kaksi miestä katselee kannettavien tietokoneiden näyttöjä.
Suomessa Demolan ryhmät ovat etsineet vastauksia muun muassa siihen, voisiko pankkien jonoja lyhentää mobiilipalvelulla.Demola

Tampereella kehitetty Demola-konsepti laajenee Afrikkaan. Demolassa korkeakoulujen opiskelijat kehittävät muutaman kuukauden projekteissa uusia tuotteita sekä palveluita yritysten, oppilaitosten tai muiden toimijoiden tarpeisiin.

Suomessa monialaiset opiskelijaryhmät ovat muun muassa etsineet vastauksia siihen, voisiko pankkien pitkiä jonoja lyhentää mobiilipalvelulla tai miten pelin avulla lapsille voisi opettaa turvallisuuteen liittyviä asioita. Ongelmat tulevat suoraan yrityksiltä tai oppilaitoksilta. Opiskelijat saavat työstä opintopisteitä ja työn tilaaja voi halutessaan ostaa lopputuotteen opiskelijoilta.

Nyt Demola-verkosto on solminut namibialaista tutkimusta, tiedettä ja teknologiaa kehittävän National Commission on Research, Science & Technology (NCRST) kanssa yhteistyösopimuksen. Sopimus on kahden vuoden keskustelujen tulos.

– Tämä on fantastinen juttu. Päänavaus Afrikkaan, enkä usko että Namibia jää Demolan viimeiseksi valtaukseksi mantereella, hehkuttaa Demola-verkoston perustaja Ville Kairamo.

Alat ylittävään verkostoitumiseen perustuva Demola on aloittanut toimintansa Tampereella vuonna 2008. Aiemmin Demola-konsepti on levinnyt muun muassa Ruotsiin, Baltian maihin ja Meksikoon.

Suomalaisilla mahdollisuus verkostoitua namibialaisten kanssa

Ensimmäiset namibialaiset Demola-projektit pyörähtävät käyntiin jo heinäkuussa. Projektien sisällöstä ei vielä hiiskuta.

Nuoret oppivat Demolan kautta kokonaan uuden innovaatiokulttuurin.

Dr Eino Mvula

Paikalliset yritykset ovat lähteneet innolla mukaan kehittämään Afrikan omaa Demolaa. Namibialaisissa yrityksissä ei ole aiemmin juurikaan panostettu kokonaan uusien tuotteiden ja innovaatioiden kehittämiseen.

NCRST:n toimitusjohtaja Dr Eino Mvula kertoo NCRST:n tiedotteessa (siirryt toiseen palveluun), että Demola on ennen kaikke satsaus tulevaisuuteen.

– Nuoret oppivat Demolan kautta kokonaan uuden innovaatiokulttuurin. Siitä on hyötyä koko namibialaiselle yhteiskunnalle, yrityskentälle ja akateemiselle maailmalle, Dr Eino Mvula kertoo.

Kairamon mukaan myös suomalaiset toimijat hyötyvät uudesta yhteistyöstä.

– Afrikan Demola lisää mahdollisuuksia suomalaisten yritysten ja koulujen kansainvälistymiseen, opiskelijavaihtoon ja yliopistoyhteistyöhön, Kairamo kertoo.

Lue seuraavaksi