Malmön Mikko Mallikas -jupakka ratkaistiin ruotsalaisittain: Päiväkoti ei saa näyttää enää elokuvia

Malmöläiset vanhemmat kantelivat koulutarkastajalle, kun heidän lapsensa sai viikon ajaksi hirveitä painajaisia päiväkodissa esitetystä Mikko Mallikas -animaatiosta. Nyt viranomainen on antanut ratkaisunsa: mitään elokuvia ei ainakaan toistaiseksi esitetä kyseisessä päiväkodissa.

Ulkomaat
Mikko Mallikas
Mikko MallikasGunilla Bergström

Tapaus sai alkunsa, kun päiväkodissa näytettiin lapsiryhmälle Mikko Mallikas -animaatiokimara. Yksi animaatioista perustuu Tappelupukari Mikko Mallika_s -kirjaan. Gunilla Bergströmin alun perin vuonna 1978 julkaistussa tarinassa _Alfons och odjuret Alfons, eli Mikko epäilee pallopoikaa varkaaksi. Kun poika ei löydä Mikon pitkälle potkaisemaa palloa, lyö Mikko poikaa.

Syyllisyys piinaa Mikkoa niin, että hän kuvittelee kauhean olion sänkynsä alle, ja on ahdistunut kunnes pyytää pojalta anteeksi.

Yksi päiväkotiryhmän lapsista järkyttyi animaatiosta niin pahoin, että näki painajaisia viikon ajan. Lapsen vanhemmat kantelivat tapauksesta koulutarkastajalle, sillä heidän mielestään oli ilmeistä, että elokuva oli ollut "täysin pikkulapsille sopimaton, väkivaltainen ja siten aivan liian pelottava". Tarkastaja pyysi asiasta lausuntoa kaupungilta.

Nyt Malmön kaupunki on päättänyt, ettei päiväkodissa toistaiseksi näytetä elokuvia. Lisäksi kaupunki ohjeistaa päiväkoteja kertomaan vanhemmille päivittäin ilmoitustaululla siitä, mitä aktiviteettejä on luvassa.

Malmön päätöksestä kertoo Sydsvenskan (siirryt toiseen palveluun)verkkosivuillaan. Lehden mukaan kuvittaja-kirjailija Gunilla Bergström ei halua kommentoida kaupungin päätöstä, mutta sen sijaan tarinan animaatioksi versioinut Pelle Svansson on päätöksestä tuohduksissaan.

– Kirjojen ja elokuvien avulla voidaan käsitellä todellisuutta, jossa lapset elävät. Tätä animaatiota on näytetty 25 vuotta ja sen on nähnyt varmaan miljoona lasta. Nyt kuulin ensimmäistä kertaa, että jotkut vanhemmat ovat järkyttyneet, sanoo Svansson Sydsvenskanin haastattelussa.

Paikallinen koulutoimenjohtaja myöntää, että Mikko Mallikas on arvostettu osa lastenkulttuuria, mutta toteaa lehdessä myös, että yksilölliset kokemukset ovat erilaisia.