1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Työjalkineista taistelukenkiin – Sievin Jalkineella täystyöllisyys

Sievin Jalkineen liikevaihto on ollut viime vuosina nousujohteista. Sekä työjalkineiden että vapaa-ajan jalkineiden myynti on ollut kasvussa. Yhtiö kuitenkin menetti puolustusvoimien tarjouskilpailun taistelukenkien valmistuksesta.

Kuva: Raila Paavola / Yle

SIEVI Sievin Jalkine on ollut viime vuosina Suomen puolustusvoimien jalkinetoimittaja. Seuraava kauden kilpailutuksen voitti kuitenkin kenkävalmistaja Jalas.

– Se on merkittävä asia. Sen työllistävä vaikutus on ollut kaikkiaan 14 henkilötyövuotta, kertoo Sievin Jalkineen toimitusjohtaja Juha Jokinen. Vuoden vaihteessa Sievin Jalkineen palkkalistoilla oli 460 henkilöä.

Eri maiden puolustusvoimien kanssa käytävä jalkinekauppa tuo Sievin Jalkineen liikevaihdosta vuosittain keskimäärin 3–5 prosenttia. Kauppaa on tehty Ruotsiin, Tanskaan, Viroon ja Latviaan.

Toimitusjohtaja Juha Jokinen Kuva: Raila Paavola / Yle

– Hyvin samanlaisia puolustusvoimien tarpeet ovat eri maissa, mutta tarjouspyynnöissä ja sopimuksissa on pieniä nyanssieroja, kuvailee Juha Jokinen. Julkisissa hankinnoissa hinta ratkaisee ja kilpailu on kova tarjoajien kesken.

Monella sektorilla kasvua

– Olemme pystyneet saamaan lisäkauppaa aikaan siviilipuolelta, kertoo Jokinen onnistuneesta myyntityöstä.

Liikevaihto on noussut niin työjalkineiden kuin vapaa-ajan kenkien osalta. Kasvua kotimaan lisäksi on saatu merkittävästi vientimarkkinoilla, kuten esimerkiksi Ruotsissa, Tanskassa ja Belgiassa.

– Ilmeisesti kotimaassa markkinaosuutta on myös saatu kasvatettua ja uusia turvakenkien käyttäjiä on löytynyt, ynnäilee toimitusjohtaja lopputulosta.

Jokisen mukaan turvajalkineiden kehittämisessä riittää loputtomasti työtä. Viime aikoina on paneuduttu kengänpohjan pitoon ja talvikengissä lämpimyyteen. Yrityksen tuotekehityslaboratoriossa monenlaiset laitteet testaavat mm. pohjien taivutuskestävyyttä eri lämpötiloissa, vuorikankaan hankauksenkestoa, varvassuojan tai naulaanastumissuojan tehoa.

Väkeä haetaan

Yrityksen Sievin ja Oulaisten tuotantolaitoksilla on tällä hetkellä täystyöllisyys. Toiveikkuus tulevaisuuden suhteen näkyy Sievin Jalkineen tarpeissa palkata lisää työväkeä. Uutta työvoimaa haetaan yhteensä 5–10 henkeä ja lisäksi kahta toimihenkilöä eläköityvien tilalle.

– Ammattitaitoisille ompelijoille on aina tarvetta. Vaikka avoimia paikkoja ei olisi näkyvissäkään, kannattaa kysellä, rohkaisee Juha Jokinen.