Stuk: Kuolan ydinreaktorin pysähdykseen ei liity vaaraa

Suomen säteilyturvakeskuksen, Stukin, tietojen mukaan Kuolan ydinvoimalaitoksen tiistaina pysähtynyttä nelosreaktoria nostetaan jo takaisin toimintaan. Stuk kysyi keskiviikkona puhelimitse Rosenergoatom–yhtiöltä tietoja tapauksesta. Kuolan ydinvoimala sijaitsee vajaan 200 kilometrin päässä Suomen Sallan kirkonkylästä.

Kuolan ydinvoimalaitos Poljarnyje Zorin kaupungissa Kuolan niemimaalla Venäjällä. Kuva: Rosenergoatom

Suomen säteilyturvakeskuksen Stukin tietojen mukaan Kuolan ydinvoimalan yhden reaktorin eiliseen automaattiseen pysähtymiseen ei liittynyt vaaraa tai vaaran uhkaa.

Stuk on tänään kysynyt asiasta puhelimitse Kuolan laitoksen omistavalta Rosenergoatom–yhtiöltä ja Venäjän viranomaiselta. Molempien mukaan Kuolan pysähtynyttä ydinreaktoria numero 4. ollaan jo nostamassa takaisin käyttöön portaittain.

Stukin projektipäällikön Kim Söderlingin mukaan Kuolan ydinvoimalan poikkeustapahtumista pitää ilmoittaa Suomen viranomaiselle vain, jos tapahtumilla on vaikutusta säteilytilanteeseen.

Tiistaisesta Kuolan nelosreaktorin automaattisesta pysähtymisestä kertoi norjalainen uutissivusto The Independent Barents Observer lähteenään Rosenergoatomin–yhtiön tiedote venäjänkielisellä verkkosivulla.  

Söderling kävi viime viikolla Kuolan ydinvoimalaitoksella. Hän osallistui tapaamiseen, jossa oli mukana pohjoismaisia turvallisuusparannushankkeen asiantuntijoita. Söderlingin mukaan laitoskierrosta ei tehty, mutta mitään poikkeavaa ei havaittu.

Kuolan ydinvoimalan käyttöikää pidennetty

Tammikuun kovilla pakkasilla Kuolan ydinvoimala tuotti Söderlingin mukaan sähköä normaalia enemmän. Rosenergoatomin verkkosivujen mukaan ydinvoimalaitos tuottaa 60 prosenttia Murmanskin alueen sähköstä.

Stukin tietojen mukaan Kuolan ydinvoimalan reaktoreiden numero 1. ja 4. käyttöikää on pidennetty 60 vuoteen eli 2030-luvulle asti. Reaktorin numero 3. käyttöikää on pidennetty viidellä vuodella, ja sen pidentämistä 60 vuoteen on haettu. Reaktorin numero 2. osalta on meneillään teknis-taloudellinen arviointi.

Alun perin 1970-luvulla Neuvostoliiton aikana rakennettujen Kuolan VVER-tyyppisten laitosten käyttöikä oli 30 vuotta. Kuolan laitos on samaa tyyppiä kuin Loviisan vuonna 1980 aloittanut ydinvoimala.

Myös Loviisan ydinvoimalaitoksen reaktoreiden käyttöikää on jatkettu. Loviisan ykkösyksikön käyttöikää on pidennetty vuoteen 2027 ja kakkosen vuoteen 2030.