Sairaalan sekahuone riisuu yksityisyyden – Päivikki lähtee kotiin kesken hoitojakson

Sairaaloissa intimeettisuojan takaa usein vain ohut verho. Tehokkuuden nimissä nais- ja mieshuoneista on yleisesti luovuttu. Vaikka sekahuoneita on käytetty jo useita vuosia, ne puhuttavat osaa potilaista edelleen.

Kotimaa
Nainen ja mies sairaalan potilashuoneessa.
Heli Mansikka / Yle

Tamperelainen Päivikki Dahlman hivuttautuu ulos sairaalan potilashuoneesta. Hänen huonekaverinaan olevalle Martti Kotirannalle tehdään hoitotoimenpiteitä eikä Dahlman halua olla paikalla. Dahlmanin oma olo on vielä heikko. Hän joutui pari viikkoa aiemmin sairaalahoitoon vakavien infektioiden, munuaistulehduksen ja keuhkokuumeen takia.

Hoito Tampereen yliopistosairaalassa ja Tampereen kaupungin sairaalassa Hatanpäällä on ollut hyvää, mutta sairaalan käytäntö sijoittaa miehiä ja naisia samoihin huoneisiin kiusaa Dahlmania niin paljon, että se saa hänet ottamaan toimitukseen yhteyttä.

On täysin sopimatota, että näin intiimiin tilanteeseen tuodaan mieshenkilö.

Päivikki Dahlman

– Kun huonetoverinani ollut nainen siirrettiin muualle, viereeni tuotiin mies. Ihan mukava, mutta on täysin sopimatonta, että näin intiimiin tilanteeseen tuodaan mieshenkilö, Dahlman puuskahtaa.

75-vuotias Dahlman pitää kohtelua erityisen loukkaavana koko ikänsä työtä tehneille ja veronsa maksaneille ikäihmisille.

– Saattaa olla vaikka intiimejä vaivoja ja vain ohut verho on välissä. Kaikki puheet kuuluvat. Jokainen voi kuvitella sen kohdallensa.

Martti Kotiranta on myös tyytyväinen hoitoon, mutta tilanne on kiusallinen hänellekin.

– Kyllä täytyisi miehet ja naiset olla erikseen. Siinä aina tulee tilanteita, että ei ole kyllä kiva. Ja naiset kärsivät tästä varmaan vielä enemmän kuin miehet, Kotiranta sanoo.

Petipaikat halutaan täyttää tehokkaasti

Hatanpään sairaalan hallintoylihoitajan Paula Hakalan mukaan sekahuoneita on käytetty jo jokusen vuoden ajan. Niiden käyttöön on päädytty, koska paikkoja on vähän ja tulijoita paljon. Hoitohenkilökunta on puun ja kuoren välissä.

– On kuitenkin potilaslähtöisempää, että pääsee esimerkiksi päivystyksen ruuhkasta sairaalaosastolle ja ylipäätään saa vuodepaikan kuin se, että paikkaa ei ole, kun on jäljellä vain toiselle sukupuolelle tarkoitettu paikka, Hakala sanoo.

Pyrkimyksenä on laittaa samaa sukupuolta olevat samaan huoneeseen, mutta potilaita ei siirrellä huoneista toiseen, koska se lisää infektioriskiä ja koko henkilökunnan työtä. Tilanne kuitenkin arvioidaan aina potilaskohtaisesti.

Me olemme erilaisia ja osa potilaista ei pidä järjestelystä.

Paula Hakala

Myös esimerkiksi Tampereen yliopistosairaalassa sekahuoneet ovat yleisiä, erityisesti päivystysosastoilla. Käytäntö kuitenkin vaihtelee jonkin verran osastoittain. Esimerkiksi plastiikkakirurgian osastolla vaikkapa rintasyövän korjausleikkauksesta toipuvat pyritään sijoittamaan sukupuolittain jaettuihin huoneisiin.

Vaikka sekahuoneita on käytetty sairaaloissa jo useamman vuoden ajan, asiasta tulee aika ajoin kipakkaakin potilaspalautetta.

– Ei voi sanoa, etteikö palautetta olisi kuultu aikaisemminkin. Me olemme erilaisia ja osa potilaista ei pidä järjestelystä, Hakala sanoo.

"Tässä mielentilassa ei parane"

Dahlmania kiukuttaa erityisesti se, että häntä ei varoitettu asiasta etukäteen.

– Jos olisi edes kysytty ensin, niin asiaan olisi voinut suhtautua hyvinkin positiivisesti.

Hallintoylihoitaja myöntää että tässä tapauksessa kaikki ei ole mennyt ihan oppikirjan mukaan.

"Jos olisi edes kysytty ensin"

Päivikki Dahlman

– Ei voi muuta kuin pahoitella, että näin on tapahtunut. Pyrimme parantamaan toimintaamme jatkossa. Käytäntö pitää aina pystyä perustelemaan, Hakala sanoo.

Päivikki Dahlmanille tilanne Hatanpäällä käy niin ylivoimaiseksi, että hän lähtee kotiin jo ennen hoitojakson loppumista.

– Mun täytyy keskeyttää hoitoni. Ei tällä mielialalla parane. Hoidan itseni kotona ja mies auttaa.