Luovuuden puuska löytyi Atlantin tyrskyistä – Camilla Vuorenmaa aloittaa Emman juhlavuoden

Espoon modernin taiteen museo Emma täyttää kymmenen vuotta. Juhlavuosi käynnistyy maalaus- ja veistotaidetta omaperäisesti yhdistelevän Camilla Vuorenmaan näyttelyllä.

kuvataide
Maalaus
JoukkueAri Karttunen / EMMA

– Niillä kaikilla oli kypärä päässä kannella, sillä siellä heilui köysiä ja koukkuja. Jos semmonen osuu päähän, kuolee.

Maalaus
KalastajaAri Karttunen / EMMA

Kuvataiteilija Camilla Vuorenmaa vietti syksyisen viikon islantilaisella kalastusaluksella keskellä Atlantin valtamerta. Ensimmäiseksi hänellekin iskettin kypärä päähän.

– Yhtään dramatisoimatta, merellä oli ääriolosuhteet. Rantaa ei näkynyt viikkoon. Aivan kuin olisimme keinuneet avaruudessa.

Merimatka oli osa Vuorenmaan viime syksynä toteuttamaa matkaa islantilaiseen taiteilijaresidenssiin. Vaikutteet näkyvät selvästi Espoon modernin taiteen museon Emman näyttelyssä Meri erottaa meidät.

– Tarkkailin laivalla, miten miehistön muodostama mikrokosmos toimii. Keskellä ulappaa he ovat riippuvaisia toisistaan. Kukaan ei voi tehdä virhettä, koska se vaikuttaa heti kaikkiin.

Esillä on yli 20 Islannin matkan innoittamaa maalausta. Kuvia kalastajista, saaliiista, mutta myös erikoisesta tunnelmasta, joka Atlantti synnytti.

– Yritin kuvata epätodellista tunnelmaa, joka laivalla vallitsi. Ehkä selkeimmin senäkyy pimeässä loistavassa teoksessa.

Maalaus
Meri erottaa meidät -näyttelyn teos.Ari Karttunen / EMMA

Ihmisyyden muotokuvaaja

Camilla Vuorenmaa kertoo tekevänsä "ihmisyyden muotokuvia". Hän tutkii tauluissaan ihmisyyden eri puolia: ulkonäköä, harrastuksia, työtä, sukupuolta, perhesuhteita. Joskus kuvassa on yksi hahmo, viime aikoina yhä useammin monta ihmistä.

Maalaus
JääkiekkoilijaMikko Pesonen / Yle

– Tässä näyttelyssä keskityn ryhmiin. Mitä tarkoittaa, että ihminen on ryhmässä.

Kalastaja-aluksen suljetun tilan ohella ihmisten välinen suhde paljastuu kilpaurheilussa. Vuorenmaa teki kenttätyötä vierailemalla Helsingin Painimiesten harjoituksia.

– Tein jo opiskeluaikana jumppakuvista maalauksia. Olen jatkanut teemaa kuvaamalla muun muassa jääkiekkoa ja painia. Yritän tuoda esiin sisäisen paineen, jonka alla urheilija elää pyrkiessään huippusuoritukseen.

Palautetta Vuorenmaa ei ole vielä urheiljoilta saanut. Kutsu näyttelyyn on tosin lähtenyt Painimiehille.

Voiman ja ponnistelun ohella taiteilija havainnoi mielentiloja.

– Lähikuvat urheilijasta juuri ennen suoritusta ja heti sen jälkeen ovat äärimmäisen mielenkiintoisia.

Palataan vielä islantilaiselle kalastusalukselle. Taiteilija sai mitä halusi. Mutta entäpä kalastajat?

– Kolmeen päivään kalaa ei tullut lainkaan. Minua alkoi huolestuttaa, toinko epäonnen laivalle. Mutta sitten kalaa alkoi nousta, ja sitä nousikin paljon.