1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terveys

Nuuskapurkkien hankkiminen vaikeutuu entisestään

Nuuskan saanti on vaikeutumassa erityisesti itärajan tuntumassa. Venäjä suunnittelee kieltävänsä nuuskan myynnin, mikä on jo nostanut hintoja ja vaikeuttanut nuuskan ostoa itänaapurissa. Lisäksi Suomessa pohditaan rajoituksia nuuskan tuontimäärään ja valikoimaan.

terveys
Nuuskapurkki avattuna henkilön kädessä.
Yle

Suomen kaupoista ja kioskeista nuuskaa ei voi ostaa. Tumman mömmön tuontisuunta onkin useimmiten Ruotsi, Viro tai Venäjä. Itäisessä Suomessa myydään yleensä Venäjältä ostettua nuuskaa. Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta kerrotaan, että iso osa aineesta päätyy uudelleen myytäväksi Suomessa.

– Tuoreista matkustajakyselyistä käy ilmi, että yli puolet nuuskaa tuoneista on ilmoittanut tuovansa nuuskaa omaan käyttöön. Eli silloin lähes puolet on tuonut nuuskaa myös muuhun kuin omaan käyttöön. Osa tästä nuuskasta päätyy nuorten markkinoille, laskee Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen asiantuntija Hanna Ollila.

Venäjä aikoo kieltää nuuskan myynnin. Kun aikeet myyntikiellosta tulivat julki, itänaapurin kauppojen kassoilla alkoivat muutokset.

– Hinta siellä nousi välittömästi kun kiellosta ruvettiin puhumaan. Sen saatavuuskin on vähentynyt, eli sitä ei joka kaupassa välttämättä olekaan, havainnoistaan kertoo Niiralan tullin päällikkö Erkki Multamäki.

Odotettavissa on, että nuuskan tuonti Venäjältä pienenee tai loppuu. Samalla monen nuuskavälittäjän ostosmatka kasvaa roimasti.

– Olen itse kuullut nuorten miesten juttelevan keskenään, että pitää suunnata matkat Ruotsiin, Multamäki kertoo.

Myös tuontimäärää ja valikoimaa aiotaan pienentää

Lisäpulmaa nuuskaajille voi tuoda uudistettava tupakkalaki. Lakia luonnosteltaessa on kirjoitettu, että sallittua tuontimäärää pienennettäisiin.

Syöpäjärjestöt ovat ehdottaneet, että myös nuuskavalikoimaa supistettaisiin.

– Järjestökentältä on nyt esitetty makuaineiden kieltoa myös nuuskassa, eli Suomeen ei saisi tuoda sellaista nuuskaa, jossa on käytetty esimerkiksi hedelmämakuja, THL:n asiantuntija Hanna Ollila kertoo.

Lue seuraavaksi