A-klinikkasäätiön ylilääkäri: Olen haudassa ennen kuin alkoholikulttuuri Suomessa muuttuu italialaiseksi

Alkoholilain mahdollinen löyhentäminen nostattaa tunteita. A-studiossa vierailleet kansanedustaja Jaana Pelkonen (kok.) ja A-klinikkasäätiön johtava ylilääkäri Kaarlo Simojoki ovat samaa mieltä siitä, että suomalaisessa juomakulttuurissa riittää petrattavaa. Pelkonen vapauttaisi oluen myyntiajat ja toisi viinit ruokakaupan hyllylle. Simojoki taas povaa, että löyhennykset tulisivat kalliiksi kansanterveydelle.

terveys
Jaana Pelkonen ja Kaarlo Simojoki.
Jaana Pelkonen ja Kaarlo Simojoki A-studiossa 10. helmikuuta.Yle

Suomi ei A-klinikkasäätiön Kaarlo Simojoen mukaan loista eurooppalaisissa terveystilastoissa, mitä tulee alkoholihaittoihin – juomakulttuurin keskieurooppalaistumisesta huolimatta.

– Ei se viini ole korvannut humalahakuista juomista, vaan tullut siihen rinnalle. Mehän ohitimme viime vuonna jo Ranskankin maksakirroosien määrässä ja olemme siinä ykkönen Euroopassa tällä hetkellä, kun olimme ennen vain aivovammoissa ykkönen. Että ei tämä kauhean hyvältä näytä, Simojoki sanoo.

Simojoen mukaan alkoholia juovista suomalaismiehistä 70 prosenttia niin sanotusti vetää lärvit, eli juo yli 5 annosta. Sen sijaan italialaisia hän yltyy ylistämään.

– Italia on oikeasti poikkeus Euroopassa, että se on ihan oma timanttinsa alkoholinkäytön kanssa. [...] Siellä on tuhatvuotinen kulttuuri siitä, miten alkoholia käytetään ja se sosiaalinen kontrolli on aivan omaa luokkaansa, Simojoki sanoo.

Simojoen usko suomalaisen juomakulttuurin rivakkaan muutokseen on niukka. Hän veisteleekin A-studiossa olevansa kuollut ja haudattu ennen kuin suomalaiset ovat omaksuneet italialaisen alkoholikulttuurin. Sosiaalinen kontrolli meiltä puuttuu.

Jaana Pelkosen mukaan tiukka alkoholipolitiikka on omalta osaltaan toisaalta mystifioinut ja siten pönkittänyt juomista. Toisaalta se on myös antanut vääristyneen kokonaiskuvan.

– Suomen kansaa on aika pitkään peloteltu siitä, mitä mahdollisesti tapahtuu jos Suomessa erityisesti alkoholilakia vähän löysennetään. Meillä on tehty alkoholipolitiikkaa terveys edellä vuosikausia, niin pitkään että muu ympärillä oleva todellisuus on unohtunut, Pelkonen sanoo.

Pelkonen: Alkoholilaissa paljon perattavaa

Jaana Pelkosesta sääntely on Suomessa liian tiukkaa, Euroopan huipputasoa.

– Samaan aikaan Sipilän hallituksen yksi keskeisiä tavoitteita on turhan sääntelyn purkaminen ja paljon perattavaa löytyy nimenomaan alkoholipolitiikan saralla. Tarvitsemme sellaisen alkoholilain kokonaisuudistuksen, joka luo paitsi uusia työpaikkoja ja kasvua, mutta myös hillitsee sitä viinarallia ja toivottavasti myös terveemmän suhtautumisen alkoholiin, Jaana Pelkonen summaa.

Pelkonen korostaa, ettei hän halua vähätellä alkoholihaittoja ja muistuttaa että alkoholinkäyttö on Suomessa Euroopan keskitasoa.

Hän on kuitenkin samalla huolissaan myös suomalaisesta elinkeinoelämästä.

– Meillä on äärimmäisen tiukka sääntely ja olemme koko ajan nostaneet veroja. Me olemme ajaneet kotimaisen alkoholiteollisuuden ja erityisesti ravintolan ahtaalle. Taloudellinen kannustin taas on ajanut ihmiset siihen, että he juovat virolaista juomaa kotioloissa valvomattomissa tiloissa, myös laiton anniskelu rehottaa ja trokarien välittämää alkoholia päätyy alaikäisille, Pelkonen listaa.

Simojoki taas ei kannusta alkoholijuomien myyntiaikojen tai paikkojen muuttamiseen.

– Riski tällä hetkellä tässä juomakulttuurissa on se, että kauppa tekee voitot ja yhteiskunta maksaa laskun. Meillä on 500 000 riskikuluttajaa. Jos me nyt lisätään sitä saatavuutta niin on riski ,että osa niistä siirtyy oikeastikin hankaliksikin ongelmakäyttäjiksi, Kaarlo Simojoki perustelee kantaansa.

Nuoret juovat entistä vähemmän, täysikäisenä tilanne muuttuu

Tilastojen valossa alaikäiset nuoret juovat nykyään entistä vähemmän, mutta Kaarlo Simojoen mukaan tilanne muuttuu kun nuori tulee täysi-ikäiseksi. Pelkonen tyrmää kuitenkin ajatuksen, että valtiovallan ohjaus olisi lopulta paras ratkaisu.

– Kyse on asenteista, tiedosta ja kulttuurista. Asenne ei muutu yhdessä yössä tai siksi, että poliitikko virkamies tai lääkäri näin käskee. Me tarvitaan entistä voimakkaampaa valistusta ja jo sieltä varhaiskouluista, Pelkonen sanoo.

Eduskuntaan jo keväällä

Ylen tietojen mukaan keskusteluja uudesta alkoholilaista on jo aloitettu eduskuntaryhmien sisällä. Muun muassa perussuomalaiset ovat keskustelleet myyntiaikojen pidentämisestä, ravintolatarjoilun veronalennuksista, A-oluiden ja viinien tuomisesta kauppoihin ja pienpanimoiden omien myymälöiden sallimisesta.

Sosiaali- ja terveysministeriö valmistelee nyt alkoholilain kokonaisuudistusta. Tavoitteena on muun muassa keventää ja poistaa säännöstelyä, joka on elinkeinopolitiikan kannalta turhaa. Kansanterveydelliset ja elinkeinopoliittiset tavoitteet ovat kuitenkin osittain ristiriidassa. Valtioneuvosto päättää viime kädessä uudistuksen poliittisista linjauksista.

Hallitus antanee lakiehdotuksensa eduskunnan käsittelyyn kevätistuntokaudella. Lainsäädännön on tarkoitus tulla voimaan ensi vuoden alusta.