"Kuin tuhannen euron seteleitä polttaisi" – Luistelukausi jäi taas vain muutaman viikon mittaiseksi

Moni kunta tuskailee leutojen talvien kanssa. Esimerkiksi luistelukausi on jäänyt viime vuosina suuressa osassa maata lyhyeksi, vain 3–5 viikon mittaiseksi.

ilmiöt
Osaksi sulanut luistinrata ja katos kentän reunassa.
Kokkolan Santahaassa ei pääse enää luistelemaan.Susanna Wacklin / Yle

Heti, kun pakkasjakso alkaa, koneet jäädyttävät luistelukenttiä Kokkolan kokoisessa kaupungissa satoja tunteja. Rahaa lystiin kuluu kaupungilta parisenkymmentä tuhatta euroa talvessa. Maksaako vaivan, jos luistelukausi kestää alle neljä viikkoa?

Pluskelit ja vesisade ovat pehmentäneet ulkojäät esimerkiksi Kokkolassa niin pahasti, että kaikki kentät on jouduttu sulkemaan. Tänä vuonna luistelukausi näyttääkin jäävän vajaaseen neljään viikkoon.

Kokkolan kaupungin liikuntapaikkojen työpäällikköä Terho Lindbergiä tällaiset talvet turhauttavat. Hänen mielestään kaupungin pitää harkita, kannattaako kaikkia kenttiä enää tulevaisuudessa jäädyttää.

– Jos laitettaisiin jäät vain muutamalle pääkentälle, esimerkiksi Kirkonmäelle ja Santahakaan. Tämä tällainen ei ole mukavaa. Se on melkein kuin panisi kokon ja alkaisi siinä polttelemaan tuhatlappusia. Kyllä se turhauttavaa on! Mutta joka vuosihan tehdään uusia ratkaisuja. Katsotaan, mihin ensi vuonna päädytään.

Muitakin rahareikiä olisi

Kokkolan kaupungilla on menossa rankat säästötoimet. Liikuntapaikkojen työpäällikkö Terho Lindberg sanoo, että yksi keino säästää olisi luopua koulujen luistelukenttien jäädyttämisestä.

Jäädytysurakka maksaa kaupungille karkeasti arvioiden parikymmentä tuhatta euroa talvessa.

Ne muutamat viikotkin, kun voidaan luistella, ovat varmasti kouluille hirvittävän tärkeitä.

työpäällikkö Terho Lindberg, Kokkola

– Tietysti on ikävää puhua tällaisia, koska ne muutamat viikotkin, kun voidaan luistella, ovat varmasti kouluille hirvittävän tärkeitä. Kyllä tämä turhauttavaa työtä on, Lindberg sanoo.

Vaasassa ulkojäitä on jo karsittu säästöjen takia, mutta esimerkiksi Seinäjoella luistelukenttien määrää ei ole vähennetty.

Jäädyttämiseen tarvitaan useampi pakkasaste

Luistelijoiden ei kannata vielä heittää kaikkea toivoaan, sillä jos pakkasia vielä tulee, ainakin Kokkolassa aiotaan jäädyttää suosituimmat kentät. Tämän hetken sää ei kuitenkaan anna paljon lupauksia.

– Nytkin kun katsoo ikkunasta ulos, niin vettä sataa. Ei tuo hääviltä näytä. Mutta jos vähänkään pakkasia tulee, niin varmasti ainakin Santahaassa pääsee vielä tänä talvena luistelemaan, lupailee varovaisesti Terho Lindberg.

Hän muistuttaa, että pikkupakkasilla jäädyttämään ei kuitenkaan päästä.

– Ei se aivan muutaman asteen pakkasella onnistu, ja nyt kun kaikki jäät sulavat, eikä siellä alla ole lunta, se vaatii valtavasti vettä. Sitten vielä, kun maa on musta ja tulee ensimmäinen auringonsäde, niin se sulattaa jään. On sitä hiukan turhauttavaa tehdä, Lindberg harmittelee.