TEM:n ylijohtaja: Ennakkotiedot turvapaikanhakijoiden osaamisesta lähes arvailua

Työministeriön virkamiehet toppuuttelevat hätäisiä arvoita turvapaikanhakijoiden osaamisesta tai osaamattomuudesta.

politiikka
Turvapaikanhakijat suomenkielen tunnilla
Marko Melto / Yle

Työministeriön ylijohtaja Tuija Oivo varoittaa tekemästä liian hätäisiä johtopäätöksiä turvapaikanhakijoiden koulutustaustasta. Oikeus- ja työministerin erityisavustaja Sakari Puisto arvioi tiistaina Ylen A-studiossa, että julkisuudessa esitetyt arviot turvapaikanhakijoiden koulutustasosta ovat olleet ylioptimistisia.

Työministeriö on saanut vasta hyvin hajanaista ja eri tavoin hankittua tietoa alle tuhannen turvapaikanhakijan osaamisesta.

Nyt on oltava äärettömän varovainen näiden ennakkotietojen valossa.

Tuija Oivo

Työministeriön saamia tietoja ovat keränneet muun muassa Helsingin ja Espoon kaupungit, oppilaitokset ja osaa vastaanottokeskuksista pyörittävä Luona Oy. Kyselyjä on tehty usealle sadalle turvapaikanhakijalle mutta hyvin eri tavoin ja erilaisilla menetelmillä. Osassa vastaanottokeskuksia vastaajia on valikoitu, osassa ei.

– Nyt on oltava äärettömän varovainen näiden ennakkotietojen valossa. Nämä ovat lähes enemmän arvauksia kuin arvioita, sanoo ylijohtaja Tuija Oivo työministeriön työllisyys- ja yrittäjyysosastolta.

– Tulemme saamaan ehkä ensimmäiset luotettavat tiedot maaliskuun puolessavälissä, jolloin meillä on riittävän suuret otokset eri puolelta maata.

Saman kylän pojat voivat vääristää tulosta  

Oivo korostaa, eri vastaanottokeskusten välillä on suuria eroja ja ne ovat voineet vaikuttaa kyselyiden tuloksiin.

Nämä ovat lähes enemmän arvauksia kuin arvioita.

Tuija Oivo

– Vääristymiä voi tulla esimerkiksi siksi, että johonkin vastaanottokeskukseen on sijoitettu saman kylän pojat.

Opetus- ja kulttuuriministeriö on tilannut turvapaikanhakijoiden osaamisesta kartoituksen, jossa käytetään tilastollisesti luotettavia menetelmiä. Turvapaikanhakijoiden osaamista selvitetetään tuhannen henkilön otannalla.

Työmarkkinaneuvos Teija Felt työministeriöstä sanoo, että lomake on kattava ja sen täyttämisessä avustaa turvapaikanhakijan äidinkieltä osaava henkilö.

Tulemme saamaan ensimmäiset luotettavat tiedot maaliskuun puolessavälissä.

Tuija Oivo

Tiedot kerätään kymmenessä vastaanottokeskuksessa muun muassa turvapaikanhakijoiden äidinkielestä, luku- ja kirjoitustaidosta, opiskelusta ja työkokemuksesta.

Kartoituksen on määrä valmistua maaliskuun puolivälissä. Lopullisesti maahan jäävien turvapaikanhakijoiden osaaminen selviää vasta kun heille tehdään myönteisen oleskelulupapäätöksen jälkeen perusteellinen alkukartoitus ja kielitestit.

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus