Saksan junaturma: Yksi musta laatikko yhä jumissa veturissa

Poliisi on kiistänyt lehtitiedot, joiden mukaan turman syyksi olisi selvinnyt rautatievirkailijan virhe. Inhimillisen virheen mahdollisuutta ei ole kuitenkaan suljettu pois. Kymmenestä uhrista yhdeksän on tunnistettu.

Ulkomaat
Palomiehiä junaturman tapahtumapaikalla Bad Aiblingissä 10. helmikuuta.
Puuttuva musta laatikko on Süddeutsche Zeitungin mukaan jumissa toisen junan veturissa.Sven Hoppe / EPA

Saksan junaturman tutkinta on keskiviikkona keskittynyt viimeisen mustan laatikon eli ajopiirturin etsintään.

Saksan liikenneministeri Alexander Dobrindt sanoi iltapäivällä tiedotustilaisuudessa, että päätelmiä onnettomuuden syistä ei voida tehdä, ennen kuin kaikkien mustien laatikoiden tiedot ovat käytettävissä.

Kymmenen ihmistä kuoli eilen kahden lähijunan törmäyksessä Etelä-Baijerissa Bad Aiblingin kylän lähellä.

Süddeutsche Zeitung (siirryt toiseen palveluun) -lehden mukaan Bad Aiblingin suunnasta tulleessa junassa oli kaksi mustaa laatikkoa ja Kolbermoorin suunnasta tulleessa yksi. Toistaiseksi kummastakin junasta on löydetty yksi musta laatikko, joita on jo tutkittu.

Dobrindtin mukaan ensimmäisen tutkimuksen perusteella voidaan sanoa, että ainakaan Kolbermoorin suunnasta tulleessa junassa ei ollut teknisesti mitään vikaa ja myös junankuljettaja toimi asianmukaisesti.

Süddeutsche Zeitungin mukaan puuttuva musta laatikko on Bad Aiblingista lähteneen junan veturissa, mistä sitä ei ole vielä saatu irrotettua.

Poliisi: Onnettomuuden syy epäselvä, tutkinta alkuvaiheessa

Poliisi kiisti keskiviikkona saksalaismediassa levinneen väitteen, jonka mukaan onnettomuuden syyksi olisi selvinnyt rautatievirkailijan virhe. Poliisin tiedottaja Jürgen Thalmeier sanoi yleisradioyhtiö ARD:n (siirryt toiseen palveluun) mukaan, että virkailija ei ole tällä hetkellä todennäköisin syin epäiltynä.

Virheen mahdollisuutta ei ole kuitenkaan suljettu pois, sillä tutkinta on vasta alussa, Thalmeier kertoi. Kyseistä rautatievirkailijaa on kuultu heti onnettomuuden jälkeen.

Useiden saksalaislehtien ja uutistoimistojen välittämän uutisen mukaan rautatievirkailija olisi säätänyt turvalaitteita auttaakseen myöhässä ollutta junaa pääsemään ohitusraiteelle. Teorian mukaan virkailija uskoi junan ehtivän ohituspaikalle ajoissa, mutta näin ei käynyt, ja junat kolaroivat yksiraiteisella rataosuudella.

Baijerin osavaltion sisäministerin Joachim Herrmannin mukaan rikospoliisin 50-henkinen erikoisryhmä tutkii onnettomuutta.

Turman kymmenestä kuolonuhrista yhdeksän on tunnistettu. Poliisin mukaan he ovat 24–60-vuotiaita miehiä, jotka olivat kotoisin lähiseudulta. Molempien junien kuljettajat ovat kuolleiden joukossa. Ketään ei enää ole kadoksissa onnettomuuden jäljiltä.