1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. teatteritaide

Kansallisteatterin uutuusnäytelmä pohtii, miten oman elämän käsikirjoitus syntyy

Kansallisteatterin päänäyttämöllä nähdään jälleen kotimainen kantaesitys. Paavo Westerbergin kirjoittama ja ohjaama Mahdolliset maailmat -näytelmä pohtii elämänvalintoja ja sitä, miten paljon lähimmäisiä ja omaa elämää voi käyttää taiteen materiaalina.

teatteritaide
Eero Aho näyttämöllä.

Näytelmän päähenkilö joutuu kesken neurologisten tutkimusten vastailemaan lääkärin kysymyksiin, millaista oli näytellä koiran kanssa? Lääkäri tunnistaa potilaan nuoruutensa suosikkisarjasta.

Mahdolliset maailmat -näytelmän kirjoittaja Paavo Westerberg oli itse juuri se poika, joka näytteli Susikoira Roin kanssa. Lisäksi hänet muistetaan 90-luvun taitteen suosikkisarjasta Ruusun aika.__Mahdolliset maailmat - näytelmässä on ammennettu surutta omasta elämästä, mutta samalla siinä pohditaan, missä menee raja? Miten paljon lähipiiriään voi käyttää taiteen tekemisessä?

– Näytelmässä esitetään se kysymys kuinka paljon on soveliasta ja mahdollista käyttää lähimmäisiään oman taiteen materiaalina, kertoo Westerberg.

Ohjaaja ja näytelmäkirjailija Paavo Westerberg.
Ohjaaja ja näytelmäkirjailija Paavo Westerberg.Lisa Lundán

Westerbergille tyypilliseen tapaan näytelmä liikkuu monilla tasoilla, ja se esittää paljon kysymyksiä taiteesta ja elämästä. Todellisuuden ja fiktion sekoittuminen näkyy myös päähenkilön Antti Tähtisen elämässä. Teatterin ja oman elämän ihmissuhteet menevät sotkuun.

– Päähenkilöllä menee elämässä puurot ja vellit sekaisin.

"Nykyään jokainen on oman elämänsä näytelmäkirjailija"

Sivujuonteena näytelmässä kulkee lapsitähteys. Paavo Westerberg oli aikansa lapsitähti. Samoin oli Marja Salo, joka esittää päähenkilöä nuorena poikana.

Vaikka rooli on aina rooli, Salo myöntää saaneensa helposti kiinni näytelmän ajatuksesta, jossa teatteri vetää puoleensa nuorta poikaa vääjäämättömällä voimalla.

– Olin itse kolmevuotias, kun päädyin Svenskanissa lavalle. Klaus Thomasson veti minut loppukiitoksiin kulisseista, missä olin ollut näyttämömiehenä työskennelleen isäni kanssa. Muistan yhä sen hetken. Ja se hetki koukutti minut teatteriin, muistelee Salo.

Kuva näytelmästä Mahdolliset maailmat.
Kuva näytelmästä Mahdolliset maailmat.Lisa Lundán

Näytelmässä pohditaan myös muistamista.

– Muistotkin ovat tavallaan fiktiivisiä, ne muokkautuvat joka päivä vähän uudelleen, analysoi Westerberg.

Sekä Westerberg että Salo näkevät oman aikansa lapsitähteyden melko lempeänä aikana. Nykyään kierrokset ovat aivan toista luokkaa, ja periaatteessa melkein kenestä tahansa voi tulla tähti.

– Lapset ja nuoret tekevät nykyisten Instagramien ja muiden medioiden avulla elämästään julkista jo hyvin nuorina. Tässä näytelmässäkin päähenkilö toteaa, että nykyään jokainen on oman elämänsä näytelmäkirjailija, toteaa Westerberg huvittuneena.

– Varmaan sitä on vanhentumassa, kun huomaan päivitteleväni nykymenoa. On hurja seurata, miten ihmiset haluavat julkisuuteen keinolla millä hyvänsä, puuskahtaa Salo.

Ensi viikolla ensi-iltansa saava Mahdolliset maailmat jatkaa Kansallisteatterin kunnianhimoista tavoitetta tuoda suurelle näyttämölle uusia kotimaisia näytelmiä.

Lue seuraavaksi