Hallitus kutsuu nörtit nostamaan Suomen tietoturvan ykkösmaaksi

Työryhmä luovutti liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerille (kesk.) ehdotuksensa keinoista, joilla Suomeen syntyy maailman luotetuinta digitaalista bisnestä.

politiikka
Miehet tietokoneidensa ääressä.
Salvatore Di Nolfi / EPA

Hallitus haluaa tavoittaa tietotekniikan huippuosaajat eli nörtit. Heidän avullaan se nostaisi Suomen tietoturvan ykkösmaaksi maailmassa. Samat nuoret osaajat ovat tähän asti haastaneet hakkerintaidoillaan tietoturvan iskiessään järjestelmän aukkoihin.

Liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk.) kertoo, että yksi hallituksen kärkihankkeen osana toteutettavan tietoturvahankkeen tavoitteista on luoda uusien asioiden keksimiseen innostava ympäristö.

– Ja tehdä se laillisesti, sääntöjen puitteissa ja luottamusta rakentaen, ministeri tarkentaa.

Onnistumisen edellytyksenä on, että tieto kulkee instituutioiden ulkopuolellakin toimiville huippuosaajille.

– Me jalkaudumme ihmisten pariin kouluihin ja paikkoihin, missä start up -yhteisöt ja opiskelijat kohtaavat. Siellä houkuttelemme ihmisiä mukaan luomaan digitaalista kasvua.

Myös ministeri on jalkautunut levittämään sanomaa.

– Minäkin olen ollut pizzerian kellarissa kertomassa älykkään liikenteen start up -kentälle ja nuorille yrityksille, mitä kaikkea valtio haluaa olla mukana mahdollistamassa. Kehittäkää uusia palveluja, kehittäkää uusia aplikaatioita!

Berner lupaa, että lahjakkaat tietoturvan osaajat voivat olla suoraan yhteydessä ministeriöön tai ministeriin.

– Vastaan kaikkeen saamaani sahköpostiin.

Berner neuvoo myös linkittymään tietoturvastrategiaa selvittäneen työryhmän jäseniin. Työryhmä luovutti Bernerille tänään keskiviikkona ehdotuksensa Suomen tietoturvastrategiaksi. Bernerin mukaan ehdotukseen on koottu yhteen toimenpiteet, joiden avulla tietoturvallisuudesta voi tulla Suomelle kilpailuetu. Selvityksestä löytyy myös yksilön tietosuojan vahvistamiseen tähtääviä ehdotuksia.