1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kaksi Ylen toimittajaa ehdolla Bonnierin Suuren Journalistipalkinnon saajaksi

Ylen toimittajan Jessikka Aron juttusarja Venäjän verkkopropagandasta on ehdolla vuoden jutuksi. Tom Kankkonen on puolestaan ehdolla vuoden journalistiksi.

Jessikka Aro ja Tom Kankkonen Kuva: Yle

Bonnierin Suuren journalistipalkinnon voittajaehdokkaat on julkistettu. Palkintoja jaetaan neljässä kilpailukategoriassa, joita ovat vuoden juttu, vuoden journalistinen teko, vuoden kirja sekä vuoden journalisti.

Yleltä on ehdolla kaksi toimittajaa palkinnon saajaksi. Vuoden jutuksi on ehdolla Yle Kioskin toimittajan Jessikka Aron juttusarja Venäjän verkkopropagandasta. Ylen ulkomaantoimittaja Tom Kankkonen on puolestaan ehdolla vuoden journalistiksi.

Palkintolautakunnan perusteluissa (siirryt toiseen palveluun) kerrotaan, että Aron juttusarja käsitteli monipuolisesti Venäjän verkkopropagandaa ja yrityksiä vaikuttaa yleiseen mielipiteeseen Suomessa.

– Juttujen jälkeen kansainvälinen media kiinnostui Jessikka Arosta ja hän on auttanut ihmisiä tutkimaan propagandanlevittäjiä omissa maissaan. Juttujen seurauksena hän on joutunut massiivisen häirinnän, propagandakampanjan ja hiljentämisyritysten kohteeksi, Aron juttusarjan vaikutuksista todetaan Suuren Journalistipalkinnon verkkosivuilla.

– Nämä jutut tehtiin suomalaisten kanssa yhdessä. Kiitos kaikille, jotka lähettivät havaintojaan. Aion jatkaa Venäjän trollien penkomista, kertoo Aro.

Kankkosta palkintolautakunta kiittää siitä, että hänen raporttinsa Syyriasta, Irakista ja Turkista ovat tuoneet konfliktialueen tapahtumat käsin kosketeltavan lähelle suomalaisia television katselijoita ja radion kuuntelijoita.

– Hän hakeutuu sinnikkäästi hankaliin paikkoihin, taustoittaa ja tarkistaa. Tiukoissakin tilanteissa ja järkyttävien ihmiskohtaloiden keskellä hän säilyttää rauhallisen, maltillisen ja luottamusta herättävän tyylinsä, Kankkosesta sanotaan.

– Ehdokkuus on tunnustus työlle, jota Ylen journalistit tekevät etsiessään kriisien keskeltä ihmisiä ja antaessaan heille äänen. Tarvitsemme tätä Suomessa, missä näitä ihmisiä yritetään epäinhimillistää, Tom Kankkonen itse luonnehtii.

Suuren Journalistipalkinnon on perustanut ruotsalainen kustannusyhtiö Bonnier AB. Jokaisen palkinnon rahallinen arvo on 7 500 euroa. Suuri Journalistipalkinto jaetaan 15. maaliskuuta.