Hyppää sisältöön

Naton pääsihteeri pakolaiskriisistä: Käsittelemme avunpyyntöä parhaillaan

Turkki ja Saksa pyysivät sotilasliiton apua Egeanmeren partiointiin. Naton puolustusministerit päättivät Naton edelleen lisäävän läsnäoloaan idässä, esimerkiksi Baltian maissa.

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg. Kuva: Olivier Hoslet / EPA

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg sanoo Naton käsittelevän parhaillaan Turkin ja Saksan pyyntöä. Keskustelua käydään erityisesti niiden jäsenmaiden kanssa, joihin pakolaiskriisi vaikuttaa eniten. Turkin ja Saksan lisäksi mukana on todennäköisesti ainakin Kreikka. 

– On ilmeistä, että kun liittolaiset pyytävät apua pärjätäkseen pakolaiskriisissä, meidän on katsottava hyvin tarkkaan, miten Nato voisi osallistua ja vaikuttaa. Kyse on valtavasta haasteesta ja inhimillisestä tragediasta. Pakolais- ja siirtolaiskriisi on sekä Lähi-idässä, Pohjois-Afrikassa että Euroopassa, Stoltenberg sanoi tiedostustilaisuudessa.

Hän ei suostunut vielä arviomaan mahdollisia keinoja, jotta spekulaatiot eivät lähde liikkeelle. Nato-maat jatkavat asian käsittelyä huomenna, puolustusministerikokouksessaan Brysselissä.

Suomi ei ole mukana varsinaisessa kokouksessa, mutta osallistuu muiden läheisten kumppanien kanssa kokouksen työillalliselle tänään keskiviikkona.

Lisää joukkoja itään

Nato kertoi odotetusti siirtävänsä painopistettään itään, koska itäiset liittolaiset kokevat Venäjän uhan kasvaneen.

– Lisäämme toimintaamme idässä. Se tulee tapahtumaan monikansallisesti. Periaatteemme on, että hyökkäys yhtä vastaan on hyökkäys kaikkia vastaan, Stoltenberg sanoi.

Liittouma ei kuitenkaan kerro vielä täsmällisiä suunnitelmiaan. Se odottaa jäsentensä kertovan kevään aikana, kuinka ne osallistuvat. Uudet joukot toimisivat rotaatiopohjalta, eli vaihtuvin joukoin. Harjoituksia lisätään ja nopean toiminnan joukkojen toimintaedellytyksiä parannetaan.

Esimerkiksi Iso-Britannia on The Guardianin mukaan (siirryt toiseen palveluun) päättänyt viiden sotalaivan lähettämisestä Itämerelle ja antavansa rotaatioon brittijoukkoja.

.
.